Śledzie ze śliwką, orzechami i olejem lnianym

Prawdziwie świąteczne śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i włoskich orzechów. Koniecznie z baaardzo zdrowym olejem lnianym, który według mnie perfekcyjnie pasuje właśnie do śledzi. Jego lekko orzechowy smak doskonale podkreśla też smak orzechów. To jeden z tych przepisów, które możecie zrobić w ostatniej chwili. Doskonałe na wigilijny stół lub po prostu, gdy najdzie Was ochota na śledzie :-)

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sledzie/sledzie_z_suszonymi_sliwkami/przepis.html

śledzie ze śliwką

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 270 g śledzi w oleju lub słonej zalewie – 3 płaty śledziowe
  • garść suszonych śliwek – ok. 10 sztuk
  • garść orzechów włoskich
  • 1 mała cebula
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • spora szczypta pieprzu
  • ok. 100 ml oleju lnianego

Wykonanie:

Śledzie ze słonej zalewy wymocz w wodzie, odsącz. Śledzie z oleju odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj. Śliwki pokrój na mniejsze części. Cebulkę w drobniutką kostkę.

Wszystkie powyższe składniki wymieszaj ze sobą, dodaj tymianek i pieprz, a następnie całość zalej olejem. Wymieszaj i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

15 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *