Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym

Śledzie to zdecydowanie mój smak, chociaż nie mogłabym ich jeść codziennie. Święta natomiast mają tę magiczną moc, kiedy wszystko lepiej smakuje. I właśnie to dzieje się ze śledziami. Sos śmietanowo-musztardowy to wyjątkowo prosta i szybka propozycja. Smaczna i powinna posmakować większości. Nie ma tu nieoczywistych połączeń, więc spokojnie możecie je przygotować dla wszystkich. No, chyba, że ktoś nie lubi śledzi. Chociaż właśnie może w tym połączeniu polubi :-)

161203_DSC1709-9.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 3-4 płaty śledziowe w oleju
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki majonezu dobrej jakości
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Płaty śledziowe odsącz z oleju i pokrój na skośne, większe kawałki.

Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz miodem. Dopraw solą i pieprzem.

Śledzie wymieszaj z sosem i odstaw do lodówki na kilka godzin aż smaki się przegryzą.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym - przepis

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz