Śledzie to zdecydowanie mój smak, chociaż nie mogłabym ich jeść codziennie. Święta natomiast mają tę magiczną moc, kiedy wszystko lepiej smakuje. I właśnie to dzieje się ze śledziami. Sos śmietanowo-musztardowy to wyjątkowo prosta i szybka propozycja. Smaczna i powinna posmakować większości. Nie ma tu nieoczywistych połączeń, więc spokojnie możecie je przygotować dla wszystkich. No, chyba, że ktoś nie lubi śledzi. Chociaż właśnie może w tym połączeniu polubi :-)
Składniki na 4 porcje:
- 3-4 płaty śledziowe w oleju
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki majonezu dobrej jakości
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Płaty śledziowe odsącz z oleju i pokrój na skośne, większe kawałki.
Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz miodem. Dopraw solą i pieprzem.
Śledzie wymieszaj z sosem i odstaw do lodówki na kilka godzin aż smaki się przegryzą.
Podawaj ze świeżym pieczywem.
przepadam za sledziami, w tym roku też przygotuję na swięta ;)
Ja się próbuję przekonać do śledzi :)