Śledzie po kaszubsku to jedne ze znanych śledzi, aczkolwiek u mnie w domu nigdy się ich nie przygotowywało. A szkoda! Sos towarzyszący śledziom jest bardzo ciekawy, ponieważ jest połączeniem duszonej cebulki, pomidorów, kwaśnych i chrupiących kiszonych ogórków oraz słodkich suszonych śliwek. Całość naprawdę świetnie się komponuje, a najlepiej gdy porządnie się przegryzie przez kilka dni.
W mojej kuchni nigdy nie szczędzi się przypraw, więc i Wam polecam szczodre doprawienie majerankiem i sproszkowaną słodką papryką. Najpierw jednak dobrze zamarynujcie śledzie w occie z przyprawami – na noc lub jeszcze lepiej, na dobę. Następnie szybko przyrządzicie sos, przełożycie nim rybę i poczekacie. Właściwie, śledzie na Wigilię możecie zrobić już dziś, czyli na tydzień przed Świętami. Będą smakowały wybornie!

Składniki na marynatę do śledzi:
- 4-5 niezbyt dużych płatów śledziowych
- 250 ml wody
- 50 ml octu spirytusowego
- 2 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka kulek czarnego pieprzu
Składniki na sos:
- 2 średniej wielkości cebule
- ok. pół szklanki oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 goździki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 7 suszonych śliwek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zacznij od zamarynowanie śledzi. W zależności od tego skąd masz śledzie – wymocz je uprzednio w wodzie lub mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli. Ja tego nie robię, gdyż zazwyczaj kupuję sprawdzone śledzie w oleju, które są dla mnie odpowiednio słone. Rybę pokrój w ok 1cm paseczki. Następnie wszystkie składniki marynaty (oprócz śledzi) umieść w garnuszku, gotuj pod przykryciem parę minut i wystudź. Zalej rybę marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na dobę.
Przygotuj sos. Cebulę posiekaj w piórka i zacznij ją podsmażać na 3-4 łyżkach oleju. Dodaj przyprawy – majeranek, ziele, liście laurowe, goździki i paprykę. Duś cebulę i mieszaj kilka minut aż stanie się miękka i lekko zrumieniona, ale nie przypalona. Następnie dodaj posiekane suszone śliwki oraz koncentrat. Smaż jeszcze chwilę i na końcu dodaj pokrojone w grubszą kostkę ogórki kiszone. Wyłącz źródło ciepła i dodaj resztę oleju. Dodaj pieprz i ewentualnie odrobinę soli do smaku.
Śledzie wyjmij z marynaty.
W większym słoiku lub misce układaj na przemian warstwę śledzi oraz sosu. Przykryj lub zakręć słoik i daj im się przegryźć ok 4-5 dni, a przynajmniej dobę :-) Śledzie możesz przechowywać do 2-3 tygodni. Będą pyszne!
One thought