Szuba – ukraińskie śledzie pod pierzynką

Szuba, czyli bardzo klasyczne śledzie pod pierzynką. Wydaje mi się, że to jeden z najbardziej lubianych śledziowych przepisów. Na pewno ze względu na pyszny, domowy smak i wygląd sałatki. Wszak szubę powinno podawać się w szklanej misie, aby uwidocznić ważną warstwowość dania. Przyznam, że mimo, iż podawanie tego typu sałatek w misce jest wygodne, niestety gdy nie jest zjedzona od razu w całości, wygląda mocno nieestetycznie. Dlatego możecie zastanowić się chociażby nad podaniem szuby w osobnych kieliszkach, pucharkach czy szerszych szklankach (jak do whisky). Wygląda o nieco atrakcyjniej!

Wróćmy jednak do smaku szuby, czyli sałatki wywodzącej się z kuchni biednej. Jak wszystko co najlepsze. Proste, tanie i dostępne składniki, bez wydziwiania. Dobrej jakości śledź – ja lubię gdy jest solidnie przyprawiony ostrzejszą musztardą, wówczas traci nieco swój specyficzny smak. Następnie ziemniaki, które nadają kremowości, kwaśne ogórki kiszone, słodki buraczek i obowiązkowa warstwa jajeczna na wierzchu. Ja dodaję jeszcze dla wzmocnienia słodyczy oraz koloru marchewkę, ale możecie ją pominąć. To by było na tyle. Nie ma co przesadzać z ilością składników, ma być w końcu prosto. Sos natomiast robię nieco lżejszy i staram się, by był on tylko dodatkiem scalającym, a nie zalewającym sałatkę. Połączenie w równych proporcjach majonezu i śmietany to bardzo dobre połączenie!

Spotykam się też z różnymi wersjami, jeżeli chodzi o siekanie składników. Wiele przepisów radzi zetrzeć warzywa do szuby, ale ja jestem zdecydowanym zwolennikiem niezbyt drobnej kostki. Tak, by było czuć delikatny opór na zębach. Ścieram tylko końcowe jajko na twardo. I Wam też tak polecam :-)

szuba

Składniki na niewielką miskę sałatki:

  • 3 płaty śledziowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 większe ziemniaki lub 3 małe
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni burak
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego szczypiorku – do ozdoby

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę i buraka ugotuj w mundurkach (w łupinach) do miękkości. Buraka gotuj osobno, aby nie zabarwił pozostałych warzyw. Ostudź i obierz. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Ugotowane warzywa oraz ogórki pokrój w drobną (ale bez przesady) kostkę. Jajka zetrzyj na tarce o dużym oczku.

Przygotuj sos – wymieszaj śmietanę z majonezem i ewentualnie dopraw szczyptą soli i pieprzu (ja używam dobrze doprawionego majonezu).

Śledzia w zależności od źródła, wymocz w mleku lub w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wytrzyj i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj do śledzia razem z musztardą i pieprzem. Wymieszaj. To nasza pierwsza warstwa, która pójdzie na dno szuby.

Na warstwę śledziową nałóż pokrojone ziemniaki oraz ogórki. Delikatnie przyklep. Pokryj połową przygotowanego sosu. Następnie ułóż warstwę marchewki oraz buraków i druga połowę sosu.

Na końcu ułóż starte jajka, a całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Odstaw do lodówki do przegryzienia się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *