Placuszki z twarogu bez mąki

Niezwykle delikatne śniadaniowe placuszki. Lekkie jak chmurka, bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Za to z twarogiem i jajkami, do tego odrobina cukru i tłuszcz do smażenia, tylko tyle! Mało słodkie, za to dosłodzone dodatkami, u mnie jogurtem i truskawkami. Są niezwykle puszyste i delikatne, dlatego trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie. Lepiej zrobić mniejsze placuszki, wówczas łatwiej je przewracać na drugą stronę. Koniecznie użyjcie też zwartego twarogu, wówczas placki nie będą się rozpadać. Polecam bardzo gorąco!

170801_DSC3547-1.jpg

Składniki na 6 placuszków:

  • 125 g twarogu półtłustego lub tłustego – bardzo zwartego, dobrej jakości
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • kilka łyżek oleju do smażenia, np. kokosowego

Wykonanie:

Białko oddziel od żółtka. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtko zmiksuj na gładką masę z twarogiem i cukrem.

Dodaj ubite białką i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki (nie miksera).

Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką oraz tłuszcz i nakładaj na nią porcję masy (1 porcja – 1 łyżka). Najlepiej robić małe placuszki, łatwiej je wtedy przewracać. Smaż z jednej strony pod przykryciem ok. 2 minut. Następnie bardzo delikatnie przewróć na drugą stronę (to jest najtrudniejsza część zadania) i smaż jeszcze ok. 1,5 minuty, już bez przykrycia.

Placki poprzez brak mąki a tym samym glutenu są bardzo delikatne i nie tak zwarte jak te z użyciem pszenicy. Lepiej smażyć je na większej ilości oleju, na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Odwracamy je bardzo, bardzo delikatnie. Tak by się nie rozpadły.

Usmażone placuszki przekładaj na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

170801_DSC3553-1.jpg

Reklamy

11 thoughts

  1. Znam ten przepis od chlopaka z lotwy – rosjanie i wshodnia europa ma obseje na tym punkcie, maselko raczej do tego nie potrzebne, sam twarog, jajko i doslodzic twarozek – zwarty tlusty. robic malutkie placuszki to oczywiste, jajko zeby sklejic twarog – a maslo je rozkleji – mozna smazyc na maselku zamiast oleju ale maselko do twarogu nie potrzebne albo jak juz sie ktos na nie uprze to minimalna dawke typu lyzeczka do herbatki.
    Pycha , uwielbiam je i zawsze wychodza ! :) <3

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s