Placuszki z twarogu bez mąki

Niezwykle delikatne śniadaniowe placuszki. Lekkie jak chmurka, bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Za to z twarogiem i jajkami, do tego odrobina cukru i tłuszcz do smażenia, tylko tyle! Mało słodkie, za to dosłodzone dodatkami, u mnie jogurtem i truskawkami. Są niezwykle puszyste i delikatne, dlatego trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie. Lepiej zrobić mniejsze placuszki, wówczas łatwiej je przewracać na drugą stronę. Koniecznie użyjcie też zwartego twarogu, wówczas placki nie będą się rozpadać. Polecam bardzo gorąco!

placki z twaogu

Składniki na 6 placuszków:

  • 125 g twarogu półtłustego lub tłustego – bardzo zwartego, dobrej jakości
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • kilka łyżek oleju do smażenia, np. kokosowego

Wykonanie:

Białko oddziel od żółtka. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtko zmiksuj na gładką masę z twarogiem i cukrem.

Dodaj ubite białką i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki (nie miksera).

Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką oraz tłuszcz i nakładaj na nią porcję masy (1 porcja – 1 łyżka). Najlepiej robić małe placuszki, łatwiej je wtedy przewracać. Smaż z jednej strony pod przykryciem ok. 2 minut. Następnie bardzo delikatnie przewróć na drugą stronę (to jest najtrudniejsza część zadania) i smaż jeszcze ok. 1,5 minuty, już bez przykrycia.

Placki poprzez brak mąki a tym samym glutenu są bardzo delikatne i nie tak zwarte jak te z użyciem pszenicy. Lepiej smażyć je na większej ilości oleju, na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Odwracamy je bardzo, bardzo delikatnie. Tak by się nie rozpadły.

Usmażone placuszki przekładaj na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

placki z twarogu

13 thoughts

  1. Wszystko mi się rozwaliło na patelni, udało się przewrócić, ale było to niejadalne… Myślę, że to kwestia twarogu. Te powszechnie dostępne mogą nie dać rady, trzeba mieć naprawdę dobry.

    1. Bardzo mi przykro. Przede wszystkim twaróg powinien być dosyć ścisły, moze warto go tez odsączyć. Czy smażyła Pani placuszki z przykryciem? To ważna sprawa.

  2. Znam ten przepis od chlopaka z lotwy – rosjanie i wshodnia europa ma obseje na tym punkcie, maselko raczej do tego nie potrzebne, sam twarog, jajko i doslodzic twarozek – zwarty tlusty. robic malutkie placuszki to oczywiste, jajko zeby sklejic twarog – a maslo je rozkleji – mozna smazyc na maselku zamiast oleju ale maselko do twarogu nie potrzebne albo jak juz sie ktos na nie uprze to minimalna dawke typu lyzeczka do herbatki.
    Pycha , uwielbiam je i zawsze wychodza ! :) <3

  3. Beznadziejny przepis. Sciema jakiej malo. Takie cos nie ma opcji żeby się upieklo właśnie próbowała i wszystko wylądowało w śmietniku!!!

    1. placki są bardzo delikatne, jak zaznaczyłam w przepisie, trzeba je bardzo ostrożnie nakładać i przewarcać na drugą stronę. Przykro mi, że Ci się nie udało, mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.