Placuszki z twarogu

Niezwykle delikatne śniadaniowe placuszki. Lekkie jak chmurka, bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Pełne pysznego twarogu. Mało słodkie, za to dosłodzone dodatkami, u mnie jogurtem i truskawkami. Są niezwykle puszyste i delikatne, dlatego trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie. Lepiej zrobić mniejsze placuszki, wówczas łatwiej je przewracać na drugą stronę. Koniecznie użyjcie też zwartego twarogu, wówczas placki nie będą się rozpadać. Polecam bardzo gorąco!

Składniki na 6 placuszków:

  • 125 g twarogu półtłustego (lub tłustego) – bardzo zwartego
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • odrobina oleju do smażenia

Wykonanie:

Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy na sztywną pianę.

Żółtko mieszamy z twarogiem, masłem i cukrem. Najlepiej zrobić to mikserem, aby powstała gładka masa.

Ubite białko delikatnie łączymy łyżką z serową masą. Rozgrzewamy patelnię oraz tłuszcz i nakładamy na nią porcję masy. Najlepiej robić małe placuszki, łatwiej je wtedy przewracać. Smażymy po ok. 3 minut z każdej strony. Przewracamy bardzo delikatnie.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Advertisements

11 thoughts

  1. Znam ten przepis od chlopaka z lotwy – rosjanie i wshodnia europa ma obseje na tym punkcie, maselko raczej do tego nie potrzebne, sam twarog, jajko i doslodzic twarozek – zwarty tlusty. robic malutkie placuszki to oczywiste, jajko zeby sklejic twarog – a maslo je rozkleji – mozna smazyc na maselku zamiast oleju ale maselko do twarogu nie potrzebne albo jak juz sie ktos na nie uprze to minimalna dawke typu lyzeczka do herbatki.
    Pycha , uwielbiam je i zawsze wychodza ! :) <3

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s