Śledzie po sułtańsku to jedne z bardziej popularnych śledzi na naszym rynku i świątecznych stołach. Zawsze mnie fascynują niezwykłe polskie nazwy, które nadajemy przeróżnym daniom, a tym świątecznym jakoś tak w szczególności :-) Podejrzewam, że opis “po sułtańsku” nie jest pokierowany żadnym sułtanem, a zawdzięcza go dodatkowi rodzynek, sułtanek zapewnie.
I tak śledzie po sułtańsku to de facto łatwe do przygotowania śledziki w sosie pomidorowym na bazie koncentratu z dodatkiem lekko karmelizowanej cebuli i rodzynek. Słodko-kwaśne, delikatnie pikantne. Bardzo smaczne.
Zdecydowanie można je zrobić na kilka dni przed Świętami i cieszyć się ich przegryzionym smakiem przez kilka dni.
Szukasz przepisów na śledzie? Sprawdź moje pozostałe pomysły:
- śledzie ze śliwką i orzechami
- śledzie w sosie piernikowym
- śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
- śledzie z jabłkiem i cebulą
- śledzie z buraczkami
- tatar ze śledzia
- śledzie po kaszubsku
- poznańska sałatka śledziowa z ziemniakami
- szuba – śledzie pod pierzynką
- śledzie w curry
- śledzie po francusku
Składniki na 4 porcje śledzi po sułtańsku:
- 3 filety śledziowe w oleju lub z zalewy octowej
- 3-4 łyżki oleju
- 1 duża czerwona cebula
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- Spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
- Szczypta soli
- 3-4 łyżki octu spirytusowego 10%
- Garść rodzynków sułtańskich (ok. 80 g)
Wykonanie:
Śledzie wyjmij z zalewy i jeżeli była to zalewa z oleju, najprawdopodobniej śledzie są gotowe do użycia i nie potrzebują moczenia. Możesz ich sprobować i ocenić stopień słoności. Śledzie z zalewy octowej należy wymoczyć w wodzie lub mleku przez ok. 2-3 godziny, następnie wyciągnąć i osuszyć. Pokrój na ok. 2cm kąski.
Rodzynki zalej wrzątkiem i trzymaj minimum 30 minut. Następnie odcedź. Cebulę pokrój w piórka.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż kilka minut aż zacznie się delikatnie karmelizować. Wówczas dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier oraz koncentrat i wodę. Gotuj chwilę i dodaj rodzynki. Gotuj jeszcze dosłownie 1-2 minuty i zdejmij z palnika. Spróbuj i dopraw odrobiną soli. Wystudź sos i po wystudzeniu dodaj ocet, wymieszaj.
Do schłodzonego sosu wrzuć pokrojone śledzie, porządnie wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin aż się przegryzą.
Śledzie po sułtańsku możesz trzymać w lodówce przez kilka dni.