Śledzie po sułtańsku – śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym

Śledzie po sułtańsku to jedne z bardziej popularnych śledzi na naszym rynku i świątecznych stołach. Zawsze mnie fascynują niezwykłe polskie nazwy, które nadajemy przeróżnym daniom, a tym świątecznym jakoś tak w szczególności :-) Podejrzewam, że opis „po sułtańsku” nie jest pokierowany żadnym sułtanem, a zawdzięcza go dodatkowi rodzynek, sułtanek zapewnie.

I tak śledzie po sułtańsku to de facto łatwe do przygotowania śledziki w sosie pomidorowym na bazie koncentratu z dodatkiem lekko karmelizowanej cebuli i rodzynek. Słodko-kwaśne, delikatnie pikantne. Bardzo smaczne.

Zdecydowanie można je zrobić na kilka dni przed Świętami i cieszyć się ich przegryzionym smakiem przez kilka dni.

Szukasz przepisów na śledzie? Sprawdź moje pozostałe pomysły:

śledzie po sułtańsku

Składniki na 4 porcje śledzi po sułtańsku:

  • 3 filety śledziowe w oleju lub z zalewy octowej
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • Spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • Szczypta soli
  • 3-4 łyżki octu spirytusowego 10%
  • Garść rodzynków sułtańskich (ok. 80 g)

śledzie po sułtańsku

Wykonanie:

Śledzie wyjmij z zalewy i jeżeli była to zalewa z oleju, najprawdopodobniej śledzie są gotowe do użycia i nie potrzebują moczenia. Możesz ich sprobować i ocenić stopień słoności. Śledzie z zalewy octowej należy wymoczyć w wodzie lub mleku przez ok. 2-3 godziny, następnie wyciągnąć i osuszyć. Pokrój na ok. 2cm kąski.

Rodzynki zalej wrzątkiem i trzymaj minimum 30 minut. Następnie odcedź. Cebulę pokrój w piórka.

W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż kilka minut aż zacznie się delikatnie karmelizować. Wówczas dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier oraz koncentrat i wodę. Gotuj chwilę i dodaj rodzynki. Gotuj jeszcze dosłownie 1-2 minuty i zdejmij z palnika. Spróbuj i dopraw odrobiną soli. Wystudź sos i po wystudzeniu dodaj ocet, wymieszaj.

Do schłodzonego sosu wrzuć pokrojone śledzie, porządnie wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin aż się przegryzą.

Śledzie po sułtańsku możesz trzymać w lodówce przez kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.