Śledzie z buraczkami

Klasyczna sałatka śledziowa z buraczkami. Słodko-słone połączenia to mój zdecydowany faworyt, ale myślę, że ta propozycja spodoba się również tradycjonalistom. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, wręcz na ostatnią chwilę :-)

Korzystając z okazji, wszystkim Czytelnikom życzę spokojnych, rodzinnych Świąt w magicznej atmosferze. I oby magiczny nastrój trwał cały rok.

Śledzie z buraczkami przepis

Składniki na 4-6 porcji:

  • 250 g śledzi w oleju
  • 3 małe buraczki
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z ćwiartki cytryny
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraczki owiń folią i upiecz przez 45 minut w 180 stopniach, wystudź.

Śledzie pokrój w paseczki. Jabłko ze skórką pokrój razem z wystudzonymi buraczkami w kostkę. Cebulkę pokrój w piórka.

Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Połącz w powyższymi składnikami, porządnie wymieszaj i schłódź w lodówce.

Reklamy

3 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s