Klasyczne śledzie z buraczkami. Słodko-słone połączenia to mój zdecydowany faworyt, ale myślę, że ta propozycja spodoba się również tradycjonalistom. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, wręcz na ostatnią chwilę :-)
Pamiętajcie, że burak to warzywo, które można jeść na surowo, więc podczas ich pieczenia, sprawdzaj czy nie są za bardzo spieczone. Ja wolę gdy są jędrne i bardziej chrupkie. Dzięki temu świetnie komponują się do miękkich śledzi dając dodatkową przyjemność w postaci chrupania.
Składniki na 4-6 porcji śledzi z buraczkami:
- 250 g śledzi w oleju
- 3 małe buraczki
- 1 małe jabłko
- 1 mała cebula lub szalotka
- 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka majonezu
- sok z ćwiartki cytryny
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraczki owiń folią i upiecz przez 45 minut w 180 stopniach, wystudź.
Śledzie pokrój w paseczki. Jabłko ze skórką pokrój razem z wystudzonymi buraczkami w kostkę. Cebulkę pokrój w piórka.
Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Połącz w powyższymi składnikami, porządnie wymieszaj i schłódź w lodówce.
Śledzie z buraczkami podawaj jako przekąskę, sałatkę.
Jadłam i pyszna jest :)))
Nigdy nie jadłam takich śledzi, u mnie królują w śmietanie. Ale w przyszłym roku chyba zgapię od Ciebie ten przepis i wszystkich zaskoczę.
Tak się też u mnie robi:)