Śledzie z buraczkami

Klasyczne śledzie z buraczkami. Słodko-słone połączenia to mój zdecydowany faworyt, ale myślę, że ta propozycja spodoba się również tradycjonalistom. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, wręcz na ostatnią chwilę :-)

Pamiętajcie, że burak to warzywo, które można jeść na surowo, więc podczas ich pieczenia, sprawdzaj czy nie są za bardzo spieczone. Ja wolę gdy są jędrne i bardziej chrupkie. Dzięki temu świetnie komponują się do miękkich śledzi dając dodatkową przyjemność w postaci chrupania.

Śledzie z buraczkami przepis

Składniki na 4-6 porcji śledzi z buraczkami:

  • 250 g śledzi w oleju
  • 3 małe buraczki
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z ćwiartki cytryny
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraczki owiń folią i upiecz przez 45 minut w 180 stopniach, wystudź.

Śledzie pokrój w paseczki. Jabłko ze skórką pokrój razem z wystudzonymi buraczkami w kostkę. Cebulkę pokrój w piórka.

Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Połącz w powyższymi składnikami, porządnie wymieszaj i schłódź w lodówce.

Śledzie z buraczkami podawaj jako przekąskę, sałatkę.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *