Pierniczki alpejskie

Przepis na pierniczki alpejskie jest mi znany już od dawna. Niestety nie wspominam go dobrze, gdyż wówczas nie mając większego pojęcia o pieczeniu, najzwyczajniej w świecie przepiekłam moje pierniczki i upiekłam hałdę niejadalnych ozdób na choinkę… Na szczęście powróciłam do przepisu mądrzejsza o parę lat i tym razem alpejskie wyszły naprawdę alpejskie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. Nie wymagające leżakowania, są pyszne od chwili upieczenia do pewnie wielu dni. Ale kto by tyle wytrzymał… ;-) Możecie je dowolnie ozdobić, ja postawiłam na najprostszą czekoladę i lukier cytrynowy. Upieczcie koniecznie!

Inspiracja: http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2014/12/08/pierniczki-jak-alpejskie

pierniczki alpejskie

Składniki na ok. 90 pierniczków:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki prawdziwego kakao
  • 200 g miodu
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników lub: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki zielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj mąkę z kakao.

W drugiej śmietanę z sodą. Uwaga, zwiększy nieco swoją objętość.

W garnku zagotuj miód ze wszystkimi przyprawami, następnie wyłącz źródło ciepła i dodaj masło do całkowitego rozpuszczenia. Przestudź całość, aby nie było gorące.

W kolejnej misce ubij białka na pianę, dodawaj stopniowo cukier, a na końcu stopniowo żółtka.

Do przestudzonej masy miodowej wsyp mąkę z kakao, wymieszaj. Dodaj powoli masę jajeczną i na końcu śmietanę. Wszystko mieszaj łyżką do połączenia składników. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Wówczas masa nieco zgęstnieje.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do formowania pierniczków. Podsypując lekko mąką rozwałkuj partie ciasta i wykrawaj ciastka na grubość ok. 4-5 mm. Im grubsze tym lepsze. Ciasto będzie się dosyć mocno kleiło, ale staraj się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Wówczas pierniczki mogą stać się twardawe.

Gotowe pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 7 minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc pierwszą blaszkę dokładnie obserwuj. Pierniczki nie mogą się zrumienić ani przypiec. Dzięki krótkiemu pieczeniu pozostaną miękkie.

Upieczone ciasteczka wystudź i ozdób w dowolny sposób. Pozostaną miękkie przez długi czas. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz