Poznańska sałatka śledziowa z ziemniakami

Proste sałatki zawsze się sprawdzają. Lubię śledzie, szczególnie w okresie świątecznym, ale sporo osób nie przepada za ich specyficznym smakiem. Dlatego warto postawić na sałatkę, która mimo, że zawiera rybę, sprawia, że jej smak nie dominuje, a przyjemnie łączy się z dodatkami. Sałatka poznańska, bo jednym z głównych składników są oczywiście pyry, czyli ziemniaki. Do tego jajka ugotowane na twardo, trochę korniszonów, świeże zioła, odrobina majonezu i oczywiście śledź. Tego ostatniego można właściwie dodać wedle uznania. Ja dałam go nieco mniej by nie dominował, ale swobodnie możecie skroić go więcej. Ważne jednak, żeby wybrać rybę naprawdę dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Co też ważne, majonez jest tutaj tylko składnikiem łączym i klejącym całość, ale nie zalewa i nie dominuje sałatki. Dzięki świeżym ziołom, całość nie jest ciężka i tłusta.

Ot prosta, nieskomplikowana sałatka, która z powodzeniem sprawdzi się i na co dzień i na Święta.

Inspiracja: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler

sałatka śledziowa poznańska

Składniki na 4 porcje:

  • 2-3 filety śledziowe z oleju – opcjonalnie można je wcześniej wymoczyć w mleku, aby były mniej słone i intensywne
  • 4 średniej wielkości ziemniaki sałatkowe typu A
  • 4 jajka
  • 4 małe korniszony (ogórki konserwowe)
  • garść natki pietruszki
  • garść koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • odrobina soli do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, zaś jajka na twardo. Wystudź i obierz, a następnie pokrój w grubszą kostkę.

Śledzie pokrój w paski, korniszony w podobną kostkę jak jajka i ziemniaki. Natkę i koperek bardzo drobno posiekaj.

W misce delikatnie wymieszaj pokrojone składniki z majonezem oraz pieprzem i odrobiną soli. Odstaw do lodówki aż całość się przegryzie (najlepiej na noc).

Podawaj schłodzoną, ze świeżym pieczywem i masłem.

Sprawdź pozostałe przepisy na śledzie:

Reklamy

Dodaj komentarz