Sernikomakowiec

Uwielbiam zarówno serniki jak i makowce, ale to pewnie nie tylko ja, bo już dawno ktoś wymyślił połączeni tych dwóch wypieków i tak powstał sernikomakowiec albo w skrócie seromak. Kruchy spód, najlepsza masa makowa i cudowny sernik. Całość zwięczyłam lukrem cytrynowym, który dodał kwasową nutę. Przyznaję szczerze, że ciasto jest dosyć pracochłonne, jeżeli zrobicie je faktycznie od deski do deski, nie idąc na łatwiznę, czyli mieląc samodzielnie mak oraz ser. Chociaż na codzień nie jestem zwolennikiem bardzo pracochłonnych ciast, wychodzę z założenia, że na Święta warto się postarać. Efekt zachwyci, zapewniam.

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/seromak

seromak

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm:

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu/śmietany

Składniki na warstwę makową:

  • 2 szklanki suchego maku
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych

Składniki na warstwę serową:

  • 750 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 80 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub  2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód połącz szybko ze sobą w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na kształt blaszki, przełóż je do niej, wyrównaj brzegi, ponakłuwaj porządnie widelcem i podpiecz ok. 15 minut. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 170 stopni.

Mak zalej wrzącą wodą do przykrycia i pozostaw do wystudzenia. Jeżeli mak nie wchłonął całej wody, odlej ją. Tak przygotowany mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Nie polecam tutaj używania gotowej masy makowej.

Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem na pusztą masę. Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki, wymieszaj. Białka zostaw na sam koniec.

Ser zmiel dwukrotnie w maszynce albo używaj twarogu już zmielonego (dobrej jakości). Masło utrzymuj razem z cukrem i wanilią na puszystą masę. Oddziel żółtka od białek. te pierwsze dodawaj po jednym do masła, a białka dodaj do tych z masy makowej, odłóż na koniec. Do masy maślano-jajecznej dodawaj partami zmielony ser, miksuj. Na końcu dodaj mąkę, wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Białka (w sumie 5) ubij na sztywno i 2/5 wmieszaj delikatnie do masy makowej, a pozostałą część wmieszaj równie delikatnie do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłóż masę makową, wyrównaj. Następnie rozprowadź masę serową, wyrównaj. Włóż do pieca i piecz ok. 60 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Koniecznie schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Gotowe ciasto możesz polukrować.

8 thoughts

  1. Wygląda wspaniale. Pyszne połączenie dwóch moich ulubionych ciast świątecznych :)

  2. Musi rzeczywiście być bardzo smaczny:)) Takie połączenie smaków działa już na wyobraźnie jak tylko zaczyna się czytać przepis:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *