Pad Kra Pao, Holy basil stir fry, wołowina smażona z tajską bazylią

Uwielbiam wracać wspomnieniami do miejsc i do jedzenia. Takim smakowitym wspomnieniem jest właśnie poniższe danie. Bardzo popularne, street foodowe, dostępne od ręki, z niezliczoną liczbą modyfikacji i dodatków. Podczas pobytu w Tajlandii był to nasz taki pewniak, gdzie zawsze wiedzieliśmy, że będzie dobrze. Gdy nie meliśmy ochoty na eksperymentowanie i próbwanie nowych rzeczy.

Holy basil stir fry to nic innego jak mielone lub drobno posiekane mięso – kurczak, wieprzowiną lub wołowina, szybko usmażone na woku lub patelni z dodatkiem tajskiej bazylii zwanej holy basil. Warto zwrócić uwagę, że rzeczona bazylia to nie „nasza” bazylia używana w kuchni włoskiej, a zupełnie inny rodzaj rośliny. Holy basil jest w smaku anyżowa i bardziej przypomina miętę niż bazylię do pesto. Jest to główny element dania i czynnik nadający specyficzny smak, więc nie można jej pominąć ani zamienić.

Bardzo lubię również sposób podawania tego dania, a mianowicie: kupka jaśminowego ryżu, na której kładzie się sadzone jajko (w Tajlandii jajko często smażone jest prawie na twardo, za to na bardzo chrupiąco), tuż obok podaje się smażone mięso, kilka plasterków ogórka i opcjonalnie trochę sosu prik nam pla (mieszanka chilli, czosnku, soku z limonki, cukru i sosu rybnego). Całośc jest naprawdę szybka do przygotowania, w końcu to street food :-) Zabierajcie się za przepis!

Pad Kra Pao, Holy basil stir fry, wołowina smażona z tajską bazylią

Składniki na dwie małe (tajskie) porcje:

  • ok. 200 g mielonej lub cieniutko pokrojonej wołowiny
  • 2-3 papryczki chilli odmiany bird eye – oczywiście dodaj tyle, ile dasz radę :-)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
  • garść liści tajskiej bazylii (holy basil)

Do podania:

  • ryż jaśminowy
  • jajka sadzone – jedno na porcję
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • opcjonalnie – sos prik nam pla

Wykonanie:

Zacznij do nastawienia ryżu jaśminowego. Pokrój ogórka w ukośne plastry. Przygotuj patelnię do smażenia jajka.

Papryczki chilli, czosnek oraz szalotkę rozetrzyj w moździerzu na pastę lub bardzo drobno posiekaj.

Na patelni lub woku mocno rozgrzej olej i wrzuć na niego powyższa pastę lub posiekane składniki. Chwilę podsmaż i dodaj mięso. Ponownie chwilę podsmaż i dodaj przyprawy – sos rybny, sojowy, ostrygowy oraz cukier. Następnie dodaj liście bazylii tajskiej i smaż jeszcze ok. 1 minuty aż listki delikatnie zwiędną, ale nie stracą swojej całej objętości.

W międzyczasie przygotowywania mięsa, na drugą rozgrzana patelnię wbij jajka i zrób sadzone.

Danie podawaj w następujący sposób – na talerzu ułóż kupkę ryżu, na to nałóż usmażone jajko. Obok podaj usmażone mięso i kilka plasterków ogórka. Podawaj gorące!

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz