Na śledzie po francusku natknęłam się z Internecie szukając prostego przepisu na tę wdzięczną rybę. Z Francją z pewnością nie mają nic wspólnego, a nazwa powstała prawdopodobnie przez wzgląd na dodatek musztardy, francuskiej właśnie. Nic to jednak nie szkodzi, bo śledzie są smaczne i faktycznie, bardzo łatwe do przygotowania.
Śledzie po francusku to śledziki z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka kiszonego i sosu majonezowo-musztardowego. Lekko pikantne, kwaskowate, ale zbalansowane delikatną śmietaną. Najlepiej przygotować je na kilka godzin wczesnej by porządnie się przegryzły.
Szukasz przepisów na śledzie? Sprawdź moje pozostałe pomysły:
- śledzie ze śliwką i orzechami
- śledzie w sosie piernikowym
- śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
- śledzie z jabłkiem i cebulą
- śledzie z buraczkami
- tatar ze śledzia
- śledzie po kaszubsku
- poznańska sałatka śledziowa z ziemniakami
- szuba – śledzie pod pierzynką
- śledzie w curry

Składniki na 4 porcje śledzi po francusku:
- 3 niewielkie płaty śledziowe (ok. 220g) z solanki lub oleju
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- 2 średnie ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:
Śledzie z solanki wyjmij i wymocz w wodzie lub w mleku przez kilka godzin. Następnie wypłucz. Jeżeli używasz śledzi w oleju (bez dodatków) to prawdopodobnie takie śledzie nie będą wymagały moczenia. Możesz ich sprobować i ocenić czy nie są zbyt słone i intensywne. Gdyby były, możesz je wymoczyć.
Następnie przygotowane śledzie pokrój w ok. 2 cm kęski.
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Włóż do miseczki, posyp solą i cukrem. Wymieszaj i odstaw na kilka minut aż cebula zmięknie od przypraw.
Ogórki kiszone drobno posiekaj.
Majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą, koperkiem i pieprzem.
Do większej miski włóż pokrojone śledzie, cebulkę, ogórki i sos. Porządnie wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Śledzie po francusku podawaj schłodzone.