Śledzie z jabłkiem i cebulą

Nie jadam śledzi na codzień, nie śnią mi się one po nocach, ale w okresie świątecznym ie mogło ich zabraknąć na moim stole. Wówczas mam na nie prawdziwą ochotę. Bardzo lubię śledzie w wydaniu najprostszym, zanurzone w dobrym oleju, z kromką porządnego chleba na zakwasie. Bardzo lubię też te, na które przepis podaję poniżej – z jabłkami i cebulką. Słodycz jabłka świetnie równoważy słony i intensywny smak śledzi. Całość zanurzona jest w lżejszym sosie na bazie jogurtu naturalnego, to bardzo dobry zamiennik dla śmietany. Koniecznie zjadajcie ze świeżym chlebem z masłem!

śledzie z jabłkiem

 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 5 filetów śledziowych solonych – z zalewy octowej lub z oleju
  • pół dużego, słodkiego jabłka
  • pół szalotki
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon lub innej, ostrej
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Śledzie z zalewy octowej namocz w zimnej wodzie 15-20 minut, odsącz na ręczniku papierowym i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Śledzie z oleju wystarczy odsączyć i pozbyć się nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w dosyć cienkie plasterki, które następnie przekrój na pół (nie obieraj ze skórki). Cebulę pokrój w piórka i również następnie na pół.

Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw pieprzem.

Wszystko razem wymieszaj, schłodź w lodówce i podawaj.

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz