Ciasteczka waniliowo-migdałowe, vanillekipferl, popularne zarówno w Austrii jak i Niemczech. Kruche, mocno maślane, waniliowo-migdałowe. Chociaż półksiężyce kojarzone są głównie ze Świętami, można je kupić w obu krajach przez cały rok. Ale można je też łatwo wykonać w domowych warunkach. Są proste do przygotowania, a smakują wyjątkowo. Mają mocny waniliowy smak, są niezwykle kruche i rozpływają się w ustach. Wciągające od pierwszego gryza :-)
Bardzo gorąco polecam. Można je upiec wcześniej i trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku do kilku-kilkunastu dni. Mimo swojej kruchości nie rozpadają się i nie kruszą. Dobrze się sprawdzą jako dodatek do świątecznych prezentów.
Szukasz świątecznych inspiracji? Sprawdź kategorię Boże Narodzenie.
Składniki na 45 sztuk ciasteczek waniliowo-migdałowych:
- 100 g mielonych migdałów bez skórki (mąki migdałowej)
- 275 g mąki pszennej
- 200 g masła zimnego
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru z wanilią (prawdziwą lub cukru wanilinowego)
- szczodra szczypta soli
- kilka łyżek cukru pudru do posypania upieczonych ciastek
Wykonanie:
Migdały i mąkę przesyp do miski. Dodaj do niej kawałki zimnego masła, 2 żółtka, cukier puder i wanilię oraz sól. Wszystko zagnieć ze sobą na gładkie ciasto. Z ciasta odrywaj kawałki ok. 15 g (wielkości małego orzecha włoskiego) i formuj z nich niewielkie półksiężyce.
Gotowe ciasteczka odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na talerz delikatnie podsypany mąką. Przygotowane półksiężyce włóż do lodówki na ok. 1 h do porządnego schłodzenia.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciastka piecz ok.15 minut (ciasteczka mają się delikatnie zarumienić, ale nie zbrązowieć). Wyciągnij z pieca, ostudź i posyp cukrem pudrem. Ciasteczka waniliowo-migdałowe przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku do kilkunastu dni.