Thai red curry – Oryginalne tajskie czerwone curry

Prawdziwe tajskie curry miałam okazję poznać jakiś czas temu podczas warsztatów kulinarnych w Instytucie Sztuki Kulinarnej (na które notabene serdecznie Was zapraszam). Od dłuższego czasu interesowałam się kuchnią azjatycką, która zdecydowanie podbiła moje kubki smakowe, aczkolwiek ciężko było mi znaleźć rzeczywiście prawdziwy tajski przepis, zawierający składniki, którzy wykorzystują Tajowie u siebie. Część z nich może wydawać Wam się zupełnie obca, ale bez problemu zakupicie je w dużych supermarketach, sklepach z orientalną żywnością lub oczywiście w internecie. A jak raz spróbujecie tajskich smaków, zapewniam, że zakupione produkty nie zmarnują się. Pamiętajcie, że przede wszystkim kuchnia tajska to balans smaków. Ma być słone, kwaśne, gorzkie i słodkie w jednym, idealnie zbalansowane. No i oczywiście pikantne, ale to odczucie możecie sobie już dowolnie regulować, tak jak lubicie. Niech nie dziwi Was również konsystencja dania. Tajskie curry ma to do siebie, że w zasadzie jest półpłynne i może przypominać nawet zupę. Dzisiejsze curry to moje bazowe curry, które często modyfikuję dodając sezonowe warzywa, takie jak np. kalafior czy cukinia. Nie bójcie się kombinować. Samą pastę curry możecie zakupić (to taki odpowiednik naszej kostki rosołowej, tyle, że bez konserwantów) lub zrobić samemu (do czego się przymierzam). Czas przygotowania dania to jakieś 10-15 minut. Najlepiej smakuje świeżo przygotowane.

Thai red curry - czerwone tajskie curry przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża łyżka pasty red curry
  • 0,5 litra mleka kokosowego
  • kilka listków limonki Kaffir – najlepiej mrożonych
  • 1 tajska papryczka chilli – lub więcej do smaku
  • 1 marchewka
  • kilka pędów bambusa
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z limonki do doprawienia
  • dodatkowo – ok. 200 g piersi z kurczaka, 2 garści krewetek lub ok. 100 g tofu – u mnie kurczak

Do podania:

  • ryż jaśminowy
  • czarny sezam
  • liście tajskiej bazylii

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy kolejno: marchewkę w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paseczki, chilli w talarki, bambus z zalewy powinien być już pokrojony.

W zależności, czego używamy – kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę; tofu pokroić w większą kostkę; krewetki obrać i oczyścić. Jeżeli używamy tofu – smażymy je na kilku łyżkach oleju na złoto. Kurczak lub krewetki ugotują się już w sosie.

Rozgrzewamy patelnię – cały czas trzymamy ją na dość dużym ogniu. Rozcieramy łyżkę pasty red curry i dodajemy mleko. Liści limonki Kaffir rozdzieramy na połówki, w palcach i dodajemy do sosu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i kurczaka lub krewetki (ewentualne tofu dodajemy na końcu). Gotujemy ok. 5 minut. Na końcu dodajemy wszystkie przyprawy – cukier, sosy rybny i ostrygowy. Jeżeli używamy – teraz dodajemy tofu. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Po wyłączeniu źródła ziepła doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypane listkami tajskiej bazylii.

Podajemy z ryżem jaśminowym posypanym czarnym sezamem.

Advertisements

11 thoughts

  1. Bardzo smakowity przepis :) Uwielbiam tajskie curry. Tajowie robią curry z różnych warzyw, ryb i mięs, z różnymi dodatkami zależnymi od regionu, więc nie ma jednego, podstawowego przepisu na curry. Najważniejsze, by takie curry było połączeniem 5 smaków: ostrego (np. chili – u Ciebie w czerwonej paście, ale może być zielona) słodkiego – mleko koksowe i cukier; słonego – sos rybny, sos sojowy; kwaśnego – limonka i liście kaffiru lub ocet ryżowy; gorzkiego (np. kolendra lub bambus, niektóre warzywa). I podstawą tajskiego curry jest mleko kokosowe :)

    Twoje jest więc i spyszne i właściwie skomponowane :)

    Lubię to

      1. Jakimś tam wielkim fachowcem nie jestem, czytam trochę na temat orientalnej kuchni tu i tam, szukam oryginalnych receptur i tyle :) A orientalna kuchnia naprawdę jest wspaniała oraz warta odkrywania i zabawy z nią :)

        Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s