Proste warzywne sałatki z sezonowych warzyw to kwintesencja wiosny, lata i wczesnej jesieni. Soczyste dojrzałe i słodkie pomidory, chrupiące ogórki, świeże zioła. Jeżeli chodzi o tego typu sałatki to przepadam za klasyczną horiatiki, czyli sałatką “grecką”, natomiast ostatnio zupełnie przepadłam na rzecz gruzińskiej wersji. Zdawałoby się, że właściwie nie ma się czym tutaj zachwycać, ale wierzcie mi – to sos robi tutaj robotę. Sos na bazie orzechów włoskich, ukochanych gruzińskich orzeszków to nietypowy jak na nasze warunki dressing nadający cudnego sznytu warzywom. Co ciekawe, sałatka nie zawiera żadnego dodatkowego tłuszczu (prócz tego zawartego w orzechach) i mimo, że aż prosiłoby się o kapkę dobrego oleju, naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Kluczowe w sosie są również przyprawy – kolendra, kozieradka i czosnek. Najlepiej użyć gruzińskiej kozieradki błękitnej, czyli przyprawy utsho suneli, ale opcjonalnie można ją wymienić na kozieradkę zwykłą. Nie warto jednak rezygnować zupełnie z tych przypraw, ponieważ to one robią smak.
Przyznam też szczerze, że sałatka najlepiej wygląda tak jak na zdjęciu, czyli gdy jest jedynie polana sosem. Po wymieszaniu nie wygląda aż tak apetycznie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby powiedzieć swoim Gościom, żeby wymieszali ją sobie u siebie na talerzach. Bo przecież jemy też oczami :-)
Bardzo, bardzo polecam. To moja sałatka na lato.
Składniki na 1 miskę sałatki gruzińskiej:
- 2-3 duże pomidory najlepszej jakości
- 3 ogórki gruntowe
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- spora garść świeżej kolendry
Składniki na sos:
- 50 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki kolendry mielonej
- pół łyżeczki kozieradki mielonej – najlepiej użyć gruzińskiej kozieradki błękitnej utsho suneli, ale sprawdzi się również zwykła kozieradka
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- pół łyżeczki soli
- 100-150 ml wody
Wykonanie:
Przygotuj sos. Orzechy zmiel w malakserze razem z czosnkiem, przyprawami, octem i wodą. Ma powstać gładki, dosyć gęsty sos.
Warzywa umyj, ogórki obierz ze skórki. Pomidory pokrój w większe nieregularne kawałki, ogórki w grubsze plasterki, dymkę w piórka, szczypiorek posiekaj. Warzywa wymieszaj ze sobą i polej sosem. Udekoruj posiekaną kolendrą.
Sałatkę przed bezpośrednim podaniem wymieszaj ze sobą tak by sos dokładnie połączył się z warzywami.
One thought