Kapusta ze śliwkami i grzybami to niezwykle interesująca wigilijna potrawa z magicznego Podlasia. Te strony Polski nie są mi bliskie, ale coraz częściej mnie do nich ciągnie. Kulturowy i kulinarny tygiel tych miejsc jest fascynujący, dlatego byłam zachwycona gdy moja podlaska koleżanka zechciała się ze mną podzielić maminymi przepisami. Przepisami ze starego kajetu. Wartość sama w sobie!
Wigilijna kapusta ze śliwkami to kiszona kapusta duszona ze słodkimi dodatkami takimi jak właśnie śliwki, rodzynki, a nawet śliwkowe powidła. W daniu nie może zabraknąć grzybów, najlepiej leśnych, które wspaniale podkręcają smak. Reszta to aromatyczne przyprawy, chlust wina. Danie robi się bardzo szybko i łatwo. Kapustę warto jednak pilnować przy duszeniu, gdyż z racji sporej zawartości cukru, lubi się przypalać.
Słodko-słona kapusta ze śliwkami to potrawa iście wigilijna, ale umówmy się, że sprawdzi się jako rozgrzewacz w chłodne zimowe wieczory. Gorąco polecam.
Szukasz wigilijnych inspiracji? Sprawdź kategorię Boże Narodzenie.

Składniki na 6 porcji kapusty ze śliwkami i grzybami:
- 750 g kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- Garść suszonych śliwek
- Garść rodzynek dobrej jakości
- 250 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
- 1 jabłko
- Kilka łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli lub do smaku
- sporo świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę. Śliwki pokrój na mniejsze części. Jeżeli masz duże rodzynki, również możesz jej posiekać. Jabłko obierz, pozbądź gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na dużym oczku. Grzyby pokrój na mniejsze części, nie musi być drobno.
Spróbuj kapustę kiszoną. Jeżeli jest mocno ukwaszona i słona, przepłucz ją pod wodą. Ja używam ekologicznej kapusty kiszonej, która jest „akuratna”, więc nic z nią nie robię.
Do większego garnka wlej olej, rozgrzej go i wrzuć cebulkę. Podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj grzyby, podsmaż kilka minut. Dodaj śliwki, rodzynki, starte jabłko, wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Dodaj kapustę (ja dodaję razem z płynem) i wlej wino. Zagotuj, odparuj i zalej wodą, wymieszaj. Zakryj pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień na minimalny i duś danie ok. 1-1,5 godziny. Co jakiś czas mieszaj gdyż ze względu na sporą ilośc cukru w potrawie, ta lubi się przypalać.
Pod sam koniec duszenia dodaj powidła śliwkowe. Duś jeszcze chwilę.
Spróbuj i ewentualnie dosmacz solą i pieprzem.
Kapustę ze śliwkami i grzybami podawaj z chlebem.