Kapusta ze śliwkami i grzybami – wigilijne danie z Podlasia

Kapusta ze śliwkami i grzybami to niezwykle interesująca wigilijna potrawa z magicznego Podlasia. Te strony Polski nie są mi bliskie, ale coraz częściej mnie do nich ciągnie. Kulturowy i kulinarny tygiel tych miejsc jest fascynujący, dlatego byłam zachwycona gdy moja podlaska koleżanka zechciała się ze mną podzielić maminymi przepisami. Przepisami ze starego kajetu. Wartość sama w sobie!

Wigilijna kapusta ze śliwkami to kiszona kapusta duszona ze słodkimi dodatkami takimi jak właśnie śliwki, rodzynki, a nawet śliwkowe powidła. W daniu nie może zabraknąć grzybów, najlepiej leśnych, które wspaniale podkręcają smak. Reszta to aromatyczne przyprawy, chlust wina. Danie robi się bardzo szybko i łatwo. Kapustę warto jednak pilnować przy duszeniu, gdyż z racji sporej zawartości cukru, lubi się przypalać.

Słodko-słona kapusta ze śliwkami to potrawa iście wigilijna, ale umówmy się, że sprawdzi się jako rozgrzewacz w chłodne zimowe wieczory. Gorąco polecam.

Szukasz wigilijnych inspiracji? Sprawdź kategorię Boże Narodzenie.

kapusta ze śliwkami i grzybami

Składniki na 6 porcji kapusty ze śliwkami i grzybami:

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • Garść suszonych śliwek
  • Garść rodzynek dobrej jakości
  • 250 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
  • 1 jabłko
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli lub do smaku
  • sporo świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
kapusta ze śliwkami i grzybami

Wykonanie:

Cebulę pokrój w kostkę. Śliwki pokrój na mniejsze części. Jeżeli masz duże rodzynki, również możesz jej posiekać. Jabłko obierz, pozbądź gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na dużym oczku. Grzyby pokrój na mniejsze części, nie musi być drobno.

Spróbuj kapustę kiszoną. Jeżeli jest mocno ukwaszona i słona, przepłucz ją pod wodą. Ja używam ekologicznej kapusty kiszonej, która jest „akuratna”, więc nic z nią nie robię.

Do większego garnka wlej olej, rozgrzej go i wrzuć cebulkę. Podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj grzyby, podsmaż kilka minut. Dodaj śliwki, rodzynki, starte jabłko, wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Dodaj kapustę (ja dodaję razem z płynem) i wlej wino. Zagotuj, odparuj i zalej wodą, wymieszaj. Zakryj pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień na minimalny i duś danie ok. 1-1,5 godziny. Co jakiś czas mieszaj gdyż ze względu na sporą ilośc cukru w potrawie, ta lubi się przypalać.

Pod sam koniec duszenia dodaj powidła śliwkowe. Duś jeszcze chwilę. 

Spróbuj i ewentualnie dosmacz solą i pieprzem.

Kapustę ze śliwkami i grzybami podawaj z chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.