Szparagi z szynką

Maj nie mógłby się obejść bez szparagów. Białe, zielone, a nawet fioletowe, związane gumką recepturką dumnie zadzierają główki do góry. Są delikatne w smaku, niskokaloryczne, zdrowe i smaczne same w sobie. Jak dla mnie, nie potrzebują wielu dodatków, a wręcz nadmiar nich może je stłamsić. Dlatego prezentuję je Wam w wersji jednej z najprostszych, ale według mnie najlepiej oddających ich smak. W taki sposób możecie przygotować każdy rodzaj szparagów, pamiętając, iż białe należy wcześniej obrać, w przeciwieństwie do zielonych. Następnie od szparagów musimy odłamać zdrewniałe końcówki. Wystarczy siłą rąk ułamać je przy końcu, same złamią się w odpowiednim miejscu. Warzywa najlepiej smakują jedynie zblanszowane, czyli krótko podgotowane we wrzącej wodzie, a następnie zanurzone w lodowatej. Wybierzcie szparagi świeże, jędrne i dosyć cienkie. Moja wersja świetnie sprawdzi się w roli śniadania, dodatku do obiadu czy lekkiej kolacji. Polecam, sezon szparagowy jest bardzo krótki.

Składniki na 2 małe porcje:

  • 8 zielonych szparagów (mogą być również białe)
  • 2 duże plastry dobrej szynki (u mnie szynka włoska, świetnie sprawdzi się parmeńska)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Białe szparagi obieramy, zielonych nie trzeba obierać. Wyłamujemy z nich zdrętwiałe końcówki. Robimy to siłą rąk, delikatnie naginając końcowe części warzywa, same złamią się w odpowiednim miejscu. Myjemy i wkładamy do wrzątku na ok. 1-2 minuty. Po tym czasie szparagi przepłukujemy bardzo zimną wodą i delikatnie wycieramy z wody za pomocą papierowego ręcznika.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szparagi dzielimy na dwie porcje, po cztery warzywa i każdą z porcji obwijamy ściśle plastrem szynki. Tak przygotowane szparagi układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z każdej strony po ok. 1 minucie. Pod sam koniec na patelnię dodajemy masło. Szparagi doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Podajemy polane wytworzonym na patelni sosem, świeżym pieczywem i jajkiem ugotowanym na miękko lub w koszulce,

propozycja bierze udział w akcji —>
Szparagi

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s