Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to jedne ze znanych śledzi, aczkolwiek u mnie w domu nigdy się ich nie przygotowywało.  A szkoda! Sos towarzyszący śledziom jest bardzo ciekawy, ponieważ jest połączeniem duszonej cebulki, pomidorów, kwaśnych i chrupiących kiszonych ogórków oraz słodkich suszonych śliwek. Całość naprawdę świetnie się komponuje, a najlepiej gdy porządnie się przegryzie przez kilka dni. 

W mojej kuchni nigdy nie szczędzi się przypraw, więc i Wam polecam szczodre doprawienie majerankiem i sproszkowaną słodką papryką. Najpierw jednak dobrze zamarynujcie śledzie w occie z przyprawami – na noc lub jeszcze lepiej, na dobę. Następnie szybko przyrządzicie sos, przełożycie nim rybę i poczekacie. Właściwie, śledzie na Wigilię możecie zrobić już dziś, czyli na tydzień przed Świętami. Będą smakowały wybornie!

śledzie po kaszubsku
Pyszne śledzie po kaszubsku

Składniki na marynatę do śledzi:

  • 4-5 niezbyt dużych płatów śledziowych
  • 250 ml wody
  • 50 ml octu spirytusowego
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • ok. pół szklanki oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 7 suszonych śliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od zamarynowanie śledzi. W zależności od tego skąd masz śledzie – wymocz je uprzednio w wodzie lub mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli. Ja tego nie robię, gdyż zazwyczaj kupuję sprawdzone śledzie w oleju, które są dla mnie odpowiednio słone. Rybę pokrój w ok 1cm paseczki. Następnie wszystkie składniki marynaty (oprócz śledzi) umieść w garnuszku, gotuj pod przykryciem parę minut i wystudź. Zalej rybę marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na dobę.

Przygotuj sos. Cebulę posiekaj w piórka i zacznij ją podsmażać na 3-4 łyżkach oleju. Dodaj przyprawy – majeranek, ziele, liście laurowe, goździki i paprykę. Duś cebulę i mieszaj kilka minut aż stanie się miękka i lekko zrumieniona, ale nie przypalona. Następnie dodaj posiekane suszone śliwki oraz koncentrat. Smaż jeszcze chwilę i na końcu dodaj pokrojone w grubszą kostkę ogórki kiszone.  Wyłącz źródło ciepła i dodaj resztę oleju. Dodaj pieprz i ewentualnie odrobinę soli do smaku.

Śledzie wyjmij z marynaty.

W większym słoiku lub misce układaj na przemian warstwę śledzi oraz sosu. Przykryj lub zakręć słoik i daj im się przegryźć ok 4-5 dni, a przynajmniej dobę :-) Śledzie możesz przechowywać do 2-3 tygodni. Będą pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *