Ryba po grecku, czyli danie nie mające nic wspólnego z Grecją :-) Chociaż może ta jej lekkość i warzywność kiedyś kojarzyła nam się ze śródziemnomorskim klimatem?
Tak czy inaczej ryba z jarzynką to nie moje klimaty, ale postanowiłam się z nimi zmierzyć i przygotować danie ze sporą ilością ziół, oliwy i właśnie zbliżyć je do tej nieszczęsnej Grecji ;-) Potrawę dodatkowo upiekłam w jednym naczyniu co sprawiło, że jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale tez na co dzień.
Nie żałujcie świeżego koperku, tymianku, majeranku, a także papryki. Marchewkę z pietruszką najpierw poddusiłam do miękkości w rondlu, a następnie upiekłam wszystko razem. Dzięki temu ryba jest bardzo soczysta, a warzywa przyjemnie przypieczone z wierzchu. Bardzo smaczne i lekkie danie!
Składniki na 3-4 porcje:
Składniki potrzebne do ryby:
- 3-4 filety ryby, np. z dorsza, halibuta (ok. 350-400 g)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cytryna
- kilka gałązek koperku
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- sól
- pieprz
Składniki potrzebne do sosu:
- 2 większe marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu
- ok. 250 ml wody
- sól
- pieprz
Do podania:
- sok z cytryny
- świeży koperek lub/i natka pietruszki
Wykonanie:
Filety rybne skrop oliwą, natrzyj majerankiem, posiekanym koperkiem, tymiankiem, solą, pieprzem, skrop cytryną. Przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać danie i odłóż.
Marchewkę, pietruszkę i cebule obierz. Tę ostatnią posiekaj w kosteczkę, natomiast marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o największym oczku. W rondlu podgrzej odrobinę oliwy i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dorzuć pozostałe warzywa i przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym. Dolej wody i duś ok 30-40 minut pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Spróbuj i ewentualnie dodaj soli oraz pieprzu. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotowaną “jarzynką” przykryj rybę i wstaw do pieca na ok. 20 minut. Podawaj na ciepło lub zimno, koniecznie skropione sokiem z cytryny oraz dodatkową porcją koperku lub natki pietruszki.