Szparagi zapiekane z szynką to jeden z klasycznych szparagowych przepisów. Pyszna klasyka, którą bardzo lubię w poniższym wydaniu. Delikatne szparagi otulone wyrazistą dobrej jakości suszoną szynką (możecie użyć włoskiej parmeńskiej lub hiszpańskiej serrano), płatkami parmezanu lub sera Grana Padano i właściwie to wszystko. Odrobina oliwy i obowiązkowego soku z cytryny. Bardzo dobra przekąska, dodatek do obiadu czy śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek cienkich i jędrnych zielonych szparagów
- kilka plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto di Parma)
- ok. 100 g parmezanu lub sera Grana Padano, startego lub pokrojonego w cienkie płatki
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- opcjonalnie do podania – garść rukoli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Szparagi umyj i ułam zdrewniałe końcowe. Szparagi same wiedzą, w którym miejscu należy się złamać ;-)
Naczynie żaroodporne polej odrobiną oliwy. Owijaj plasterkami szynki po 3-4 szparagi i układaj w przygotowany naczyniu. Posyp połową startego sera. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Włóż do pieca na ok. 15 minut i niezwłocznie podawaj z resztą sera, odrobiną dodatkowej oliwy, sokiem z cytryny i ewentualną rukolą.