Wegański pasztet z fasoli z suszonymi śliwkami

Najlepsze jest to, że do zrobienia wegańskiego pasztetu w zasadzie nie potrzeba dużo zachodu. Przyprawy zawsze mam pod ręką, a i jakieś strączki zawsze znajdę na półce. Ten pasztet zrobiłam niemal przy okazji robienia sobie herbaty. Grunt to dobre doprawienie, a wówczas mało kto zorientuje się, że bazą jest poczciwa fasola. Sam zresztą zapach przy pieczeniu bardziej przypominał smakowitą pieczeń niż strączki. Dodatek śliwki jest tutaj niezbędny – przełamuje smak i dodaje słodyczy. Taki pasztet spokojnie możecie przechowywać w lodówce kilka dni. Odrobinę się kruszy, ale za to świetnie rozsmarowuje się na kromce chleba. Bardzo gorąco polecam!

161205_DSC1726-9.jpg

Składniki na jeden mały pasztet (pieczony w okrągłej formie o średnicy 20 cm):

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli – może być również z puszki
  • 1 mała cebulka, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 liść laurowy
  • 3 goździki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki płatków owsianych/orkiszowych
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kozieradki w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (lub innej ostrej)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • kilka suszonych śliwek, pokrojonych na mniejsze części
  • 1 łyżeczka czarnuszki do posypania

Wykonanie:

Fasolę namocz w zimnej wodzie przez 12 godzin, odlej wodę z moczenia i ugotuj do miękkości w świeżej. Jeżeli używasz fasoli z puszki, odsącz ją z zalewy i porządnie opłucz pod bieżącą wodą.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Foremkę wysmaruj łyżką oleju.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę i posiekany czosnek razem z goździkami listkiem laurowym. Gdy cebulka się zezłoci, wyłącz źródło ciepła i wyjmij przyprawy.

Do wysokiej miski przełóż ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, wszystkie przyprawy, musztardę, sos sojowy oraz płatki. Zblenduj całość na gładką masę. Jeżeli jest za sucha, możesz dolać 2-3 łyżki wody.

Do masy wmieszaj pokrojone śliwki i całość przełóż do przygotowanej formy. Wyrównaj, posyp czarnuszką i włóż do pieca na ok 20-25 minut. Wówczas będzie przyjemnie wilgotny. Jeżeli wolisz bardziej suche pasztety, piecz 10 minut dłużej.

 

 

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s