Pierniczki szwajcarskie, Basler Leckerli, czyli pomysł na urozmaicenie przedświątecznego pierniczenia.
Uwielbiam ten przedświąteczny czas. Lubię radosny harmider, wybieranie prezentów, świąteczne dekoracje, zapach korzennych przypraw i mandarynki. Mimo, że grudzień jest dla mnie szczególnie pracowity, gdzieś tam w głębi czuję tę niewytłumaczalną magię.
Od początku miesiąca piekę pierniczki, co roku też staram się wynajdywać przepisy na te ciastka z całego świata. Basler Leckerli to wypiek typowy dla szwajcarskiej Bazylei, chociaż podobno można go kupić w całym kraju, nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Aromatyczne, lekko kleiste w środku, zyskują na smaku wraz z upływem czasu, można je więc przygotować sporo wcześniej. Bardzo, bardzo smaczne i tak naprawdę łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Do ciasta warto dodać chlust likieru pomarańczowego lub wiśniowego, ale nie jest to konieczne. Bardzo polecam.
Sprawdź również przepisy na inne pyszne pierniczki:
- pierniczki nadziewane
- pierniki niemieckie Lebkuchen
- pierniki z Norymbergi
- pierniki – łatwe i tanie – na choinkę
- pierniki alpejskie
- pierniki idealne – miękkie i aromatyczne
Składniki na ok. 20 sztuk pierniczków szwajcarskich:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
- 3/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki cukru
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z ćwiartki pomarańczy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Miód zagotuj w garnuszku razem z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Wymieszaj mąkę z sodą.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, kandyzowane skórki oraz wszystkie przyprawy. Następnie dodaj tę mieszankę do lekko przestudzonego miodu, a później dodaj mąkę z sodą. Powinna powstać gęsta i kleista masa.
Przełóż ją do blaszki, wyrównaj i włóż do pieca. Piecz ok. 15-20 minut. Wyciągnij i lekko przestudź.
Jeszcze ciepły piernik polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. Chwilę odczekaj aż lukier zaschnie, pokrój na większe kwadraty i przełóż do szczelnego pojemnika.
Pierniczki szwajcarskie najlepsze są po kilku dniach leżakowania. Spokojnie wytrzymają kilka tygodni.
Zapowiadają się wybornie :D
Ojej, jakie piękne. Zapisuję do zrobienia : )
muszą być przepyszne:)