Basler Leckerli – pierniczki szwajcarskie

Pierniczki szwajcarskie, Basler Leckerli, czyli pomysł na urozmaicenie przedświątecznego pierniczenia.

Uwielbiam ten przedświąteczny czas. Lubię radosny harmider, wybieranie prezentów, świąteczne dekoracje, zapach korzennych przypraw i mandarynki. Mimo, że grudzień jest dla mnie szczególnie pracowity, gdzieś tam w głębi czuję tę niewytłumaczalną magię.

Od początku miesiąca piekę pierniczki, co roku też staram się wynajdywać przepisy na te ciastka z całego świata. Basler Leckerli to wypiek typowy dla szwajcarskiej Bazylei, chociaż podobno można go kupić w całym kraju, nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Aromatyczne, lekko kleiste w środku, zyskują na smaku wraz z upływem czasu, można je więc przygotować sporo wcześniej. Bardzo, bardzo smaczne i tak naprawdę łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Do ciasta warto dodać chlust likieru pomarańczowego lub wiśniowego, ale nie jest to konieczne. Bardzo polecam.

Sprawdź również przepisy na inne pyszne pierniczki:

basler leckerli

Składniki na ok. 20 sztuk pierniczków szwajcarskich:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z ćwiartki pomarańczy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Miód zagotuj w garnuszku razem z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.

Wymieszaj mąkę z sodą.

W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, kandyzowane skórki oraz wszystkie przyprawy. Następnie dodaj tę mieszankę do lekko przestudzonego miodu, a później dodaj mąkę z sodą. Powinna powstać gęsta i kleista masa.

Przełóż ją do blaszki, wyrównaj i włóż do pieca. Piecz ok. 15-20 minut. Wyciągnij i lekko przestudź.

Jeszcze ciepły piernik polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. Chwilę odczekaj aż lukier zaschnie, pokrój na większe kwadraty i przełóż do szczelnego pojemnika.

Pierniczki szwajcarskie najlepsze są po kilku dniach leżakowania. Spokojnie wytrzymają kilka tygodni.

basler leckerli

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *