Domowa wędlina – łopatka gotowana

Domowa wędlina, wiadomo, najlepsza. A przynajmniej lepsza niż ta kupna, bo przede wszystkim wiesz, co jesz i doprawiasz jak lubisz. Bardzo lubię pieczone mięsa, które rozpływają się w ustach, ale odkąd odkryłam metodę na gotowanie, domowa wędlina osiągnęła poziom mistrzowski. Idealnie soczysta, miękka i doprawiona. Po prostu genialna. Nie zrobicie jej w prawdzie w godzinę, bo całość zajmuje ponad 2 dni, ale pracy przy niej naprawdę niewiele. Ja tym razem postawiłam na łopatkę – jest nieco tłustsza niż szynka, ale dzięki temu bardziej soczysta. Moja mieszanka przypraw jest skomponowana tak, aby podkreślić smak mięsa, ale go nie zabić. Jeżeli lubicie o wiele bardziej wyraziste smaki, dodajcie np. ziarna kuminu. Bardzo gorąco polecam.

łopatka gotowana

Składniki:

  • kawałek łopatki wieprzowej o wadze ok. 750 g

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 duże ząbki czosnku

Składniki na zalewę:

  • 1,5-2 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Mięso umyj i oczyść z błonek i nadmiarowego tłuszczu (tłuszcz oczywiście możesz zostawić, ale ja wolę chudsze wędliny). Tak przygotowane mięso natrzyj solą, czarnym pieprzem, majerankiem i zgniecionym czosnkiem. Za pomocą sznurka do wędlin lub po prostu zwykłej nitki obwiąż mięso aby nabrało kształtu kulki. Odstaw na minimum godzinę.

W tym czasie przygotuj zalewę. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Następnie zalewę ostudź.

Do ostudzonej zalewy włóż zamarynowane mięso (mięso powinno być w całości przykryte wodą), przykryj pokrywką i trzymaj tak ok. 24 godzin (może być dłużej).

Po tym czasie całość zagotuj i od momentu zagotowania gotuj 5 minut. Wyłącz źródło ciepła i nie wyjmując mięsa z zalewy wystudź. Po 12 godzinach powtórz tę czynność i gotuj tym razem 3 minuty. Po kolejnych 12 godzinach raz jeszcze powtórz czynność i ponownie gotuj 3 minuty. Następnie ponownie ostudź i dopiero wtedy wyjmij z zalewy. Wędlina jest gotowa. Pozbądź ją sznurka i przechowuj w lodówce pod przykryciem.

Reklamy

11 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s