Wielu osobom makowiec kojarzy się z klasyczną roladą, zazwyczaj już na drugi dzień suchą i niezbyt smaczną. Ja osobiście uwielbiam wszelakie makowce, również wspomnianą roladę, ale fakt faktem, że drożdżowy zawijaniec ma to do siebie, że szybko wysycha i kojarzy się większości z suchym wypiekiem. Do tego na szczęście nie dojdzie w poniższym cieście. Makowiec japoński, notabene nie mający z Japonią nic wspólnego, to cała blacha soczystej masy makowej. Bo wypiek ciężko nazwać nawet ciastem, bardziej przypomina właśnie samo nadzienie makowe, puszyste i wilgotne. Dodatki możecie komponować swobodnie – ja dodałam orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiśnie z kompotu, które nadają kwaskowaty charakter. Zamiast lukru możecie przygotować polewę czekoladową. Całość nie jest za słodka i utrzymuje wilgoć przez długi czas.

Składniki na ciasto pieczone w formie o średnicy 22,5 cm:
- 200 g zmielonego maku
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 4 większe jabłka (dowolnej odmiany)
- 4 duże jajka
- 3/4 – 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki wiśni z kompotu lub nalewki
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę wyściel papierem do pieczenia.
Mak mielony zalej gorącym mlekiem, wymieszaj i odstaw do napęcznienia i ostygnięcia. Jeżeli używasz maku niemielonego, musisz go zmielić w maszynce do mielenia mięsa 2, najlepiej 3 razy.
Jabłka obierz, pozbądź środków i zetrzyj na tarce o największym oczku.
Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj na niemal biały puch razem z cukrem, a następnie dodaj żółtka, jedno po drugim. Do masy dodaj ostudzony mak, starte jabłka, kaszę manną, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj je do masy razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników, przelej do formy i powciskaj po wierzchu drylowane wiśnie (tak aby zanurzyły się w cieście). Włóż do pieca. Piecz ok. 50-55 minut. Ciasto powinno być w środku mokre, więc nie zda się tutaj test “suchego patyczka” :-)
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do powstania gładkiego lukru. Polej nim lekko studzone ciasto.
Makowiec przechowuj w lodówce pod przykryciem.
Na jaką wielkość formy jest ten przepis ?
Okrągła forma o średnicy 22,5 cm
Mój ulubiony :) Nigdy nie dodawałam wiśni, na pewno spróbuję:)
nie jadłam takiego makowca, musi być pyszny:)
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)