Makowiec japoński – makowiec z jabłkami

Wielu osobom makowiec kojarzy się z klasyczną roladą, zazwyczaj już na drugi dzień suchą i niezbyt smaczną. Ja osobiście uwielbiam wszelakie makowce, również wspomnianą roladę, ale fakt faktem, że drożdżowy zawijaniec ma to do siebie, że szybko wysycha i makowiec kojarzy się większości z suchym wypiekiem. Do tego na szczęście nie dojdzie w poniższym cieście. Makowiec japoński, notabene nie mający z Japonią nic wspólnego, to cała blacha soczystej masy makowej. Bo wypiek ciężko nazwać nawet ciastem, bardziej przypomina właśnie samo nadzienie makowe, puszyste i wilgotne. Dodatki możecie komponować swobodnie – ja dodałam orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiśnie z kompotu, które nadają kwaskowaty charakter. Zamiast lukru możecie przygotować polewę czekoladową. Całość nie jest za słodka i utrzymuje wilgoć przez długi czas.

makowiec japoński
makowiec japoński

Składniki na ciasto pieczone w formie o średnicy 22,5 cm:

  • 200 g zmielonego maku
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 większe jabłka (dowolnej odmiany)
  • 4 duże jajka
  • 3/4  – 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 łyżki wiśni z kompotu lub nalewki

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę wyściel papierem do pieczenia.

Mak mielony zalej gorącym mlekiem, wymieszaj i odstaw do napęcznienia i ostygnięcia. Jeżeli używasz maku niemielonego, musisz go zmielić w maszynce do mielenia mięsa 2, najlepiej 3 razy.

Jabłka obierz, pozbądź środków i zetrzyj na tarce o największym oczku.

Białka oddziel od żółtek.

Masło utrzyj na niemal biały puch razem z cukrem, a następnie dodaj żółtka, jedno po drugim. Do masy dodaj ostudzony mak, starte jabłka, kaszę manną, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i wymieszaj.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj je do masy razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników, przelej do formy i powciskaj po wierzchu drylowane wiśnie (tak aby zanurzyły się w cieście). Włóż do pieca. Piecz ok. 50-55 minut. Ciasto powinno być w środku mokre, więc nie zda się tutaj test „suchego patyczka” :-)

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do powstania gładkiego lukru. Polej nim lekko studzone ciasto.

Makowiec przechowuj w lodówce pod przykryciem.

Reklamy

3 thoughts

Dodaj komentarz