Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

W moim rodzinnym domu do czerwonego barszczu na Wigilię zawsze podaje się uszka, koniecznie z grzybami. Wiem jednak, że w wielu domach zamiast uszek są paszteciki. Osobiście nie wyobrażam sobie zrezygnowania z uszek, ale w tym roku dodatkowo przygotuję do barszczu paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami. Chociaż najsmaczniejsze są w dzień pieczenia, długo zachowują świeżość, a podgrzane w piekarniku będą smakowały jak pierwszego dnia :-)

Klasyczny farsz na bazie kiszonej kapusty i grzybów jest po prostu pyszny. Dodatek żurawiny ciekawie dosładza całość, ale jeżeli nie jesteście fanami takich połączeń, spokojnie możecie z niej zrezygnować.

Spróbuj również pasztecików z innym nadzieniem:

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kapusta_wigilijna_z_podgrzybkami/przepis.html

paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki na ok. 60 pasztecików z kapustą kiszoną i grzybami:

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g podgrzybków – mrożonych lub świeżych
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kminku w całości
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • pół szklanki wody

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 dużych łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy do posypania – czarnuszka, kminek, sezam

Wykonanie:

Zacznij do przygotowania ciasta. Śmietanę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże z cukrem. Następnie dodaj mąkę i sól. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz. Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę. Kapustę przepłucz na sitku zimną wodą, a następnie pokrój niezbyt drobno. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kosteczkę.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub masło i zeszklij cebulę.  Dodaj kapustę, chwilę podsmaż i dodaj starte jabłko oraz grzyby. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, kminek, sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i zalej całość winem oraz wodą. Przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut. Następnie odkryj, dodaj żurawinę i smaż jeszcze ok. 15 minut aż płyn wyparuje.

Na końcu skosztuj farsz i ewentualnie jeszcze dopraw. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta i przy dłuższym boku nałóż farsz. Następnie zawiń całość w rulon i potnij na paszteciki. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp wybraną przyprawą. Odstaw jeszcze na parę minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami piecz ok. 15-20 minut do zezłocenia.

Podawaj na ciepło.

9 thoughts

  1. Zapisuję do zrobienia:)) Oczywiście u mnie też tradycyjnie uszka z grzybami, więc na spokojnie już po świętach zrobię takie paszteciki:)) Pycha:)) Dziękuję za miłe życzenia i dla Ciebie wiele radości w te Święta:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *