W moim rodzinnym domu do czerwonego barszczu na Wigilię zawsze podaje się uszka, koniecznie z grzybami. Wiem jednak, że w wielu domach zamiast uszek są paszteciki. Osobiście nie wyobrażam sobie zrezygnowania z uszek, ale w tym roku dodatkowo przygotuję do barszczu paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami. Chociaż najsmaczniejsze są w dzień pieczenia, długo zachowują świeżość, a podgrzane w piekarniku będą smakowały jak pierwszego dnia :-)
Klasyczny farsz na bazie kiszonej kapusty i grzybów jest po prostu pyszny. Dodatek żurawiny ciekawie dosładza całość, ale jeżeli nie jesteście fanami takich połączeń, spokojnie możecie z niej zrezygnować.
Spróbuj również pasztecików z innym nadzieniem:
Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kapusta_wigilijna_z_podgrzybkami/przepis.html
Składniki na ok. 60 pasztecików z kapustą kiszoną i grzybami:
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g podgrzybków – mrożonych lub świeżych
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 50 g suszonej żurawiny
- 4 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka kminku w całości
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- pół szklanki wody
Składniki na ciasto:
- 2 łyżeczki świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 8 dużych łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- ulubione przyprawy do posypania – czarnuszka, kminek, sezam
Wykonanie:
Zacznij do przygotowania ciasta. Śmietanę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże z cukrem. Następnie dodaj mąkę i sól. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj farsz. Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę. Kapustę przepłucz na sitku zimną wodą, a następnie pokrój niezbyt drobno. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub masło i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, chwilę podsmaż i dodaj starte jabłko oraz grzyby. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, kminek, sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i zalej całość winem oraz wodą. Przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut. Następnie odkryj, dodaj żurawinę i smaż jeszcze ok. 15 minut aż płyn wyparuje.
Na końcu skosztuj farsz i ewentualnie jeszcze dopraw. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta i przy dłuższym boku nałóż farsz. Następnie zawiń całość w rulon i potnij na paszteciki. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp wybraną przyprawą. Odstaw jeszcze na parę minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami piecz ok. 15-20 minut do zezłocenia.
Podawaj na ciepło.
Paszteciki zawsze muszą być u mnie na Wigilii
Paszteciki do barszczu są niezawodne :) Wszystkiego dobrego na Święta :)
U nas są i uszka, i paszteciki, pysznie wyglądają Twoje:) Również życzę Wesołych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt!:)
Zapisuję do zrobienia:)) Oczywiście u mnie też tradycyjnie uszka z grzybami, więc na spokojnie już po świętach zrobię takie paszteciki:)) Pycha:)) Dziękuję za miłe życzenia i dla Ciebie wiele radości w te Święta:))
Paszteciki w drożdżowym cieście, uwielbiam :)