Banany smażone w kokosowym cieście

W przedsylwestrowym szaleństwie warto mieć w zanadrzu coś prostego, a tym samym smacznego i uniwersalnego. No i takiego najlepiej niebrudzącego i nie wymagającego talerzyka, typowy finger food. Moja sylwestrowa propozycja to banany smażone w kokosowym cieście. Nie jest to w prawdzie najbardziej dietetyczna przekąska, ale przecież impreza to też powód do tańca :-) Zapamiętajcie przepis na to ciasto, bo tak naprawdę możecie zanurzyć w nim co tylko chcecie. Zarówno inne owoce, takie jak np. mango czy ananas, a także mięso czy warzywa. Polecam w szczególności delikatnego kurczaka, którego wystarczy delikatnie oprószyć solą i postąpić w taki sam sposób jak z bananami. Słupki chrupiącej papryki, różyczki brokuła czy kalafiora.. ogranicza Was wyobraźnia!W związku ze zbliżającym się końcem roku chciałam życzyć wszystkim Czytelnikom szampańskiej zabawy sylwestrowej oraz spełnienia marzeń w nadchodzącym Nowym Roku!

banany w cieście
Składniki na 2 -4 porcje:

  • 2 niezbyt dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka tłustego mleka krowiego lub mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 10 łyżek wiórków
  • ok. 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:

Mąkę połącz z mlekiem, cukrem, jajkiem i wiórkami. Porządnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i pod koniec dosyp proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia.

W sporym garnku lub rondelku rozgrzej olej – rozgrzewaj go powoli, stałą temperaturą aż osiągnie ok. 175 stopni (to zajmie ok. 15 minut). Jeżeli nie masz termometru cukierniczego, temparaturę sprawdzisz metodą kawałka chleba. Mały kawałeczek wrzuć na gorący tłuszcz i obserwuj jak się zachowuje. Powinien się na chwilę zanurzyć i skwiercząc zaraz wypłynąć na wierzch, wówczas olej jest porządnie rozgrzany.

Banana pokrój w ok. 1,5-2 cm kawałki, każdy kawałek z osobna zanurzaj w przygotowanym cieście i delikatnie wrzucaj do oleju.  Najlepiej robić to za pomocą dwóch wykałaczek lub łyżką. Ciasto ma całkowicie pokryć kawałek owocu. Smaż banana partiami tak, aby kawałki nie stykały się ze sobą. Po pary chwilach smażenia przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Ciasto ma się ładnie zezłocić.

Usmażone kawałki odkładaj na ręcznik papierowy, i posyp cukrem pudrem. Podawaj od razu.

Reklamy

6 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s