Mam kilka swoich sprawdzonych sposobów na pyszną domową wędlinę, w tym schab. Pieczony w ziołach, ze śliwką, morelami, w jabłkach. Ale tak soczystego, mięciutkiego mięsa chyba jeszcze nie udało mi się uzyskać. Genialny w swojej prostocie, ale niech nie zmyli Was nazwa :-) Czas przygotowania schabu to dwa dni, aczkolwiek nasze zaangażowanie jest ograniczone do minimum. Wystarczy przygotować marynatę i gotować schab dwa razy po 5 minut. Reszta czasu do marynowanie mięsa w zalewie. Nie obawiajcie się, że 10 minut gotowania to za mało i mięso wyjdzie surowe. Trzymajcie się przepisu, a otrzymacie jedną z najlepszych wędlin pod słońcem. Na co dzień i od święta.
Inspiracja: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2015/03/Domowa-wedlina-soczysty-schab-gotowany-10-minut.html
Składniki:
- 750 g schabu wieprzowego bez kości
- ok.1 l wody
- 2 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione nożem
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu czarnego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
- pół łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Do większego garnka (takiego, do którego zmieści się schab) nalać zimnej wody, dodać majonez i porządnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy i ponownie całość wymieszać.
Schab porządnie oczyścić z błonek, umyć pod bieżącą wodą i zanurzyć w przygotowanej zalewie. Tak pozostawić na jakieś 6-7 godzin (albo np. całą noc lub cały dzień). Po upływie tego czasu ten sam schab w tej samej zalewie zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować równe 5 minut. Następnie wyłączyć źródło ciepła, wystudzić i schować do lodówki lub inne chłodne miejsce na ponowne 6-7 godzin.
Po upływie tego czasu czynność powtórzyć, czyli zagotować, gotować na minimalnym ogniu 5 minut, wystudzić i schować w zimne miejsce na 6-7 godzin. Po tym czasie, schab odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym (zalewę można już wylać) i mięso jest już gotowy. Podawać na zimno.
Koniecznie muszę wypróbować, nigdy nie robiłam w ten sposób schabu. Dam znać jak wyszło ;)
Słyszałam o tym schabie zame pozytywne opinie ale jakoś nie mam odwagi go przygotować, wygaje mi się właśnie ze będzie surowe mięsko
nie będzie surowe :) jest super soczyste i przepyszne…robiłam juz pare razy ….pozdrawiam Asia
Najlepsza, domowa szyneczka :)
Fantastyczny przepis! :)
Na Święta warto spróbować przygotować taki schab :)
chetnie wypróbuję ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
no,no,no.. bardzo ciekawy sposób jego przyrządzenia!
Chyba pokuszę się o jego przygotowanie ;)