Domowa wędlina – schab “10 minutowy”

Mam kilka swoich sprawdzonych sposobów na pyszną domową wędlinę, w tym schab. Pieczony w ziołach, ze śliwką, morelami, w jabłkach. Ale tak soczystego, mięciutkiego mięsa chyba jeszcze nie udało mi się uzyskać. Genialny w swojej prostocie, ale niech nie zmyli Was nazwa :-) Czas przygotowania schabu to dwa dni, aczkolwiek nasze zaangażowanie jest ograniczone do minimum. Wystarczy przygotować marynatę i gotować schab dwa razy po 5 minut. Reszta czasu do marynowanie mięsa w zalewie. Nie obawiajcie się, że 10 minut gotowania to za mało i mięso wyjdzie surowe. Trzymajcie się przepisu, a otrzymacie jedną z najlepszych wędlin pod słońcem. Na co dzień i od święta.

Inspiracja: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2015/03/Domowa-wedlina-soczysty-schab-gotowany-10-minut.html

_DSC9623-5

Składniki:

  • 750 g schabu wieprzowego bez kości
  • ok.1 l wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione nożem
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • pół łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Do większego garnka (takiego, do którego zmieści się schab) nalać zimnej wody, dodać majonez i porządnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy i ponownie całość wymieszać.

Schab porządnie oczyścić z błonek, umyć pod bieżącą wodą i zanurzyć w przygotowanej zalewie. Tak pozostawić na jakieś 6-7 godzin (albo np. całą noc lub cały dzień). Po upływie tego czasu ten sam schab w tej samej zalewie zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować równe 5 minut. Następnie wyłączyć źródło ciepła, wystudzić i schować do lodówki lub inne chłodne miejsce na ponowne 6-7 godzin.

Po upływie tego czasu czynność powtórzyć, czyli zagotować, gotować na minimalnym ogniu 5 minut, wystudzić i schować w zimne miejsce na 6-7 godzin. Po tym czasie, schab odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym (zalewę można już wylać) i mięso jest już gotowy. Podawać na zimno.

Sprawdź również inne przepisy na domowe wędliny:

9 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *