Polędwiczki z jabłkami w sosie z cydru

To jeden z tych obiadów, które zapisuję na liście do powtórzenia. Mięciutkie mięso w lekko słodkim sosie na bazie jabłkowego cydru. Słodko-słone połączenia mięsa z owocami należą do moich ulubionych, a jeśli do tego jest zdrowo i szybko, taki obiad mogłabym robić i jeść bardzo często! Danie wygląda, pachnie i smakuje wyśmienicie, a tak naprawdę jest proste i bezproblemowe. Ja podałam do moich polędwiczek pieczone ziemniaki, ale równie dobrze możecie przygotować puree lub w lżejszej wersji – sałatę z winegretem. Na pewno będzie pysznie.

polędwiczki w cydrze

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 małe jabłka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka wytrawnego cydru jabłkowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i obsmaż polędwiczkę z każdej strony, aż do zrumienienia. Odłóż i daj jej kilka minut na odpoczęcie.

W tym czasie pokrój cebulę w piórka, jabłka obierz, wydrąż środki i pokrój w talarki. Na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej jeszcze łyżkę masła i wrzuć cebulę z jabłkami. Smaż kilka minut aż zrobią się miękkie. Dorzuć rozmaryn i tymianek, a następnie rodzynki. Całość zalej cydrem, dopraw solą i pieprzem i nieco zredukuj.

Polędwiczkę pokrój w ok. 1,5 cm plastry i dołóż do zredukowanego sosu. Teraz podduś je po parę minut z jednej oraz z drugiej strony (nie duś za długo, by nie stały się twarde). Podawaj od razu z pieczonymi ziemniakami lub sałatką.

Reklamy

8 thoughts

Dodaj komentarz