Perliczka pieczona w całości, czyli pomysł na wykwintny obiad. Perlica zwyczajna, inaczej perliczka, ptak w Europie najbardziej znany we Francji, a dzięki uprzejmości supermarketów, można go dostać również u nas.
Staram się unikać kurczaków ze smutnych upraw, więc szukam zamienników. Może ciężko nazwać perliczkę zamiennikiem z racji nie małej ceny, natomiast na pewno od czasu do czasu warto sięgnąć po to cenne mięso.
A cenne ze względu na niską zawartość tłuszczu, a wysoką białka, lekkostrawność i małą kaloryczność. No i smak, faktycznie nieco zbliżony do poczciwego kurczaka, aczkolwiek ma w sobie tę nutę dziczyzny, co daje naprawdę wyjątkowy aromat.
Na początek mojej perliczej przygody postanowiłam nie przesadzać z dodatkami. Prosta ziołowa marynata, słodko-kwaśne jabłka, odrobina wina. Boczek jest tutaj w zasadzie opcjonalny, chociaż zabezpiecza mięso przed nadmiernym wysychaniem. Wszak perliczka zawiera bardzo mało tłuszczu. Całość wyszła niezwykle smaczna i wykwintna. Ptaszka możecie więc pewnikowo podać na uroczysty obiad czy święta.
Pamiętajcie jednak, że perliczki to drobne ptaszki i jak na mój apetyt, jedna sztuka to obiad dla maksymalnie 4 osób. Pamiętajcie więc o odpowiedniej ilości sztuk, by perliczka pieczona w całości zaspokoiła wszystkich gości!
A jeżeli preferujesz kurczaka, wypróbuj tego z cytryną i lawendą.
Składniki na 4 porcje perliczki pieczonej w całości:
- 1 perliczka patroszona o wadze ok. 1 kg
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- kilka plastrów surowego boczku
- 1 jabłko
- pół szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Perliczkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Z soli, pieprzu, majeranku, tymianku, czosnku i oliwy zrób marynatę i natrzyj nią mięso, zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz. Odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj brytfankę z pokrywką.
Zamarynowaną perliczkę owiń plasterkami boczku i włóż do naczynia. Jabłko pozbądź gniazda nasiennego i pokrój na grubsze plastry (nie obieraj). Część z nich wciśnij w środek ptaka, resztę ułóż obok mięsa. Całość zalej winem. Przykryj i włóż do pieca na godzinę.
Po godzinie czasu możesz usunąć boczek z perliczki (możesz go też pozostawić). Mięso polej powstałym sosem i ponownie włóż do pieca, tym razem bez pokrywki. Piecz kolejne pół godziny aż mięso się zarumieni.
Upieczone mięso podziel na części.
Perliczkę pieczoną w całości podawaj z sosem z pieczenia oraz z uduszonymi jabłkami.
Mąż przygotował perliczkę z tego przepisu, przepyszna, sos rewelacyjny. Przepis wydrukowany i zachowany;)
Super, bardzo się cieszę ❤️
Hm. Kilogramowa perliczka dla 4 osób?
Ja rozumiem diety, ale jak na te 4 osoby jest dwóch postawnych facetów, to ledwie na przystawkę wystarczy.
Pani Magdo, wszystko zależy od potrzeb i osób jedzących. Przecież przepis nie rozkazuje podania dania dla czterech osób. To jedynie sugestia. Pozdrawiam noworocznie
Dla 4 osób 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Pozdrawiam gorąco!
Pysznie podana, ma bardzo delikatne mięso :)
Widziałam perliczkę w sprzedaży, ale jeszcze nie próbowałam :)
jadłam raz,ale teraz znów mam ochotę na taką perliczkę:)
Ten przepis ma dwie wady. W tej marynacie mięso słabo kruszeje, trzeba dodać cytrynę ale i to mało. Druga to taka, że trzeba z ptakiem w brytfannie pracować, żeby mięso było kruche. I tak godzina w winie żeby pierś i uda były przykryte, a pół żeby schły. I będzie git.
Dzięki za porady. To chyba wiele zależy od samej perliczki, bo zazwyczaj samo mięso jest delikatne i nie potrzebuje specjalnych zabiegów do tego by było kruche.