Perliczka pieczona w całości

Perlica zwyczajna, inaczej perliczka, ptak w Europie najbardziej znany we Francji, a dzięki uprzejmości supermarketów, można go dostać również u nas. Staram się unikać kurczaków ze smutnych upraw, więc szukam zamienników. Może ciężko nazwać perliczkę zamiennikiem z racji nie małej ceny, natomiast na pewno od czasu do czasu warto sięgnąć po to cenne mięso. A cenne ze względu na niską zawartość tłuszczu, a wysoką białka, lekkostrawność i małą kaloryczność. No i smak, faktycznie nieco zbliżony do poczciwego kurczaka, aczkolwiek ma w sobie tę nutę dziczyzny, co daje naprawdę wyjątkowy aromat. Na początek mojej perliczej przygody postanowiłam nie przesadzać z dodatkami. Prosta ziołowa marynata, słodko-kwaśne jabłka, odrobina wina. Boczek jest tutaj w zasadzie opcjonalny, chociaż zabezpiecza mięso przed nadmiernym wysychaniem. Wszak perliczka zawiera bardzo mało tłuszczu. Całość wyszła niezwykle smaczna i wykwintna. Ptaszka możecie więc pewnikowo podać na uroczysty obiad czy święta. Pamiętajcie jednak, że perliczki to drobne ptaszki i jak na mój apetyt, jedna sztuka to obiad dla 4 osób. Pamiętajcie więc o odpowiedniej ilości sztuk.

170225_DSC2334-9.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 1 perliczka patroszona o wadze ok. 1 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka plastrów surowego boczku
  • 1 jabłko
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Perliczkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Z soli, pieprzu, majeranku, tymianku, czosnku i oliwy zrób marynatę i natrzyj nią mięso, zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz. Odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj brytfankę z pokrywką.

Zamarynowaną perliczkę owiń plasterkami boczku i włóż do naczynia. Jabłko pozbądź gniazda nasiennego i pokrój na grubsze plastry (nie obieraj). Część z nich wciśnij w środek ptaka, resztę ułóż obok mięsa. Całość zalej winem. Przykryj i włóż do pieca na godzinę.

Po godzinie czasu możesz usunąć boczek z perliczki (możesz go też pozostawić). Mięso polej powstałym sosem i ponownie włóż do pieca, tym razem bez pokrywki. Piecz kolejne pół godziny aż mięso się zarumieni.

Upieczone mięso podziel na części. Podawaj z sosem z pieczenia oraz uduszonymi jabłkami.

Reklamy

3 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s