Domowa wędlina – pierś z indyka pieczona w sosie sojowo-miodowym

Domowe pieczenie mięsa to dosłownie dwa w jednym. Świetna wędlina na kanapki i mięso do obiadu. Delikatny indyk to bardzo dobre mięso na soczystą wędlinę. Tym razem zrezygnowałam z aromatycznych przypraw i przygotowałam prostą, ale bardzo smaczną glazurę na bazie sosu sojowego i miodu. Słony sos i słodki miód bardzo dobrze się komponuję i tworzą pyszną glazurę. Możecie po prostu zostawić ją na mięsie i kroić lub podawać osobno jako sos. Nie rezygnujecie też z dodatku czosnku, który całość delikatnie zaostrzy. Świetna pieczeń zarówno na co dzień jak i na świąteczny stół.

Sprawdź również inne przepisy na domowe wędliny:

170706_DSC3364-1.jpg

Składniki:

  • jedna pierś z indyka o wadze ok. 900 g
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu – najlepiej jasnego, wielokwiatowego
  • ok. pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Czosnek przepuść przez praskę. Miód wymieszaj w rondelku z sosem sojowym i pieprzem. Jeżeli miód nie chce się rozpuścić, możesz go delikatnie podgrzać.

Mięso umyj, oczyść z ewentualnych błonek, natrzyj czosnkiem i i ułóż w misce z przygotowanym sosem. Dokładnie obtocz, aby sos dobrze wsiąknął w mięso i odłóż na przynajmniej 2 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj rękaw do pieczenia lub zamykaną brytfannę.

Zamarynowane mięso przełóż ostrożnie razem z sosem do rękawa lub do brytfanki. Zwiąż lub przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę. Wyjmij i ostudź (jeżeli pieczesz w rękawie, nie rozrywaj go od razu). Powstały sos ostrożnie przelej do rondelka i zagotuj. Gotuj kilka minut do zgęstnienia. Jeżeli mięso zamierzasz podawaj jako wędlinę, polej powstałym sosem mięso, dokładnie je w nim obtocz i zimne krój w plasterki. Jeżeli jednak wolisz podawać indyka na ciepło, do obiadu, sos zachowaj w rondelku i podlewaj nim mięso po podgrzaniu.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *