Schab nadziewany morelami pieczony w rękawie podawany z sosem brzoskwiniowym

Pyszny i soczysty schab nadziewany morelami. Pieczenie w rękawie zapewnia mięsu odpowiednią wilgoć i sprawia, że nie jest ono przesuszone. Morele fantastycznie komponują się z delikatnym schabem, a całość wieńczy słodko-słony brzoskwiniowy sos. Taka pieczeń fenomenalnie smakuje na zimno i jeszcze lepiej na ciepło, w aromatycznym sosie. Bardzo polecam.

Spróbuj także soczystego schabu nadziewanego śliwkami, również z rękawa.

170408_DSC2590-1.jpg

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 garści suszonych moreli
  • pieprz, sól
  • garść świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 brzoskwinie świeże lub z puszki
  • 4 łyżki soku z brzoskwiń lub syropu z zalewy z puszki
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Schab umyj i pozbądź niepotrzebnych błonek. Nie musisz zdejmować całego tłuszczu – to on ochroni mięso przez wysychaniem.

W środku kawałka schabu, długi ostrym nożem zrób wgłębienie – najlepiej na wylot. Jeżeli Twój kawałek schabu jest zbyt duży, natnij go również z drugiej strony, mniej-więcej na tej samej wysokości (tak, aby oba wgłębienia się połączyły). Wgłębienie nadziej ciasno morelami.

Tak przygotowany schab natrzyj solą, pieprzem oraz połową listków tymianku.

Rozgrzej mocno patelnię i obsmaż mięso krótko w każdej strony. Tak, aby zamknąć pory i uchronić przed wysychaniem.

Odetnij kawałek rękawa do pieczenia i włóż do środka obsmażone mięso. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej odrobinę wody, zeskrob wszystkie przypieczone kawałki i przelej mieszaninę do rękawa. Zepnij specjalnymi klipsami z obu stron, tak aby w środku pozostało jak najwięcej powietrza. Włóż do pieca i piecz ok. 60 minut (ok. 30 minut na każde pół kilograma mięsa).

w czasie pieczenia przygotuj sos. Świeże brzoskwinie obierz ze skórki i pozbądź pestki. Pokrój w ósemki. Włóż do rondelka, zalej bulionem i zagotuj. Gotuj chwilę na małym ogniu aż owoce zmiękną. Dopraw sokiem brzoskwiniowym lub syropem z zalewy, solą, pieprzem i resztą tymianku.

Upieczone mięso odstaw do lekkiego przestudzenia. Delikatnie rozetnij rękaw i krój  w plastry. Pieczeń możesz podawać na zimno oraz na ciepło z przygotowanym sosem.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz