Indyk pieczony w sosie truskawkowym

Przepyszna domowa wędlina albo pieczeń na ciepło. W sezonie truskawkowym nie mogło być nic lepszego! Słodkie owoce, a na przełamanie ocet balsamiczny. Całość tworzy słodko-słoną skórkę, a dodatkowo smaczny sos. Indyk uwielbia takie połączenia! No i ja też :-) Mięso pozostaje bardzo soczyste i nie ma mowy o suchych wiórach. Pycha.

indyk w sosie truskawkowym

Składniki na 1 pieczeń:

  • ok. 1 kg pierś z indyka
  • garść słodkich truskawek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Truskawki umyj, usuń szypułki, przekrój na pół, włóż do garnka. Zalej octem, dodaj miód i przyprawy. Podgrzewaj na małym ogniu aż powstanie dosyć gęsty sos (to zajmie ok. 15 minut). Ostudź go i tak przygotowaną marynatą polej dokładnie mięso. Odstaw do lodówki na parę godzin (im dłużej tym lepiej).

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Mięso wyjmij z marynaty i owiń folią aluminiową. Włóż do pieca i piecz ok. 60 minut. Marynatę przelej do garnuszka, zagotuj, nieco odparuj, przetrzyj przez sitko.

Upieczone mięso możesz podawać na gorąco z sosem lub na zimno, do kanapek.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s