Domowa wędlina – szynka

Jaka jest przewaga domowym wyrobów nad tymi kupnymi, nie muszę nikogo przekonywać. Nie jest tak, że nie kupuję przetworzonych produktów, ba, robię to bardzo często. Ale wiem z drugiej strony, że warto poświęcić trochę czasu, i to wcale nie dużo, aby wyszło ekonomiczniej i po prostu smaczniej. Nie mówiąc już o zdrowiej. Jedyne czego potrzebuje kawał mięcha to czas. Najpierw przeleżany w solance, a później w piekarniku. My tylko nadzorujemy. A później delektujemy się soczystym, delikatnym mięsem. Czy to na kanapkach, czy podany w ramach obiadu. Polecam, na co dzień i od święta.

szynka pieczona

Inspiracja: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/11/soczyste-mieso-z-piekarnika-domowa.html

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej (można użyć łopatki, karkówki)
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku

Wykonanie:

Mięso umyć, włożyć do naczynia. Wodę wymieszać z solą i zalać mięso w taki sposób, aby całe było zanurzone w cieczy. Pozostawić tak na ok. 24 godziny.

Następnie mięso wyjąć z solanki, wysuszyć. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Rozgrzać patelnię.

Zrobić nacięcia w mięsie i wetknąć w nie obrane, pokrojone kawałki czosnku. Posmarować olejem, posypać pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron.

Następnie owinąć w folię aluminiową. Włożyć do żaroodpornego naczynia, zamknąć pokrywką i piec ok. 2 godzin.

Po upieczeniu dać chwilę na odpoczęcie.

Reklamy

15 thoughts

Dodaj komentarz