Pierniczki – łatwe i tanie

Pierniczki najlepsze do ozdabiania, wieszania na choinkę. Nie to, że są niejadalne ;-) Te po prostu są twardsze i wymagają leżakowania. Im grubsze je powycinacie tym szybciej zmiękną. Jeżeli nie chcecie czekać, upieczcie pierniczki idealne. Ja tymi pierniczkami obdarowałam znajomych, sami zdecydują czy je zjeść, czy powiesić na choince :-)

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-i

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Miód rozpuścić razem z masłem i cukrem, nie zagotować! Lekko ostudzić, dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Na końcu wbić jajko i wyrobić rękami ciasto.

Z masy formować pierniczki. Im grubsze tym lepsze!

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut. Wyjąc, ostudzić, dekorować i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Reklamy

17 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s