Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę, czyli takie, które są tanie, łatwe do wykonania i ozdabiania. Są jak najbardziej jadalne, ale jeżeli zależy Wam na naprawdę wyjątkowym smaku, skorzystajcie z mojego innego przepisu na świąteczne ciastka. Listę znajdziecie kilka linijek niżej.

Te pierniczki wymagają czasu i leżakowania by można je było zjeść ze smakiem, dlatego właśnie bardziej nadadzą się na choinkę. Są płaskie, niezbyt rosną, więc łatwo dekoruje się je lukrem czy czekoladą. Takimi własnoręcznie zdobionymi piernikami warto też obdarować bliskich. Na pewno będą zachwyceni.

Sprawdź również przepisy na inne pyszne pierniczki:

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-i

Składniki na kilkanaście pierniczków na choinkę:

  • 1/4 szklanki miodu sztucznego
  • 80 g masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Miód rozpuścić razem z masłem i cukrem, nie zagotować! Lekko ostudzić, dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Na końcu wbić jajko i wyrobić rękami ciasto.

Z masy formować pierniczki – foremkami lub szklanką. By móc zawiesić je na choince, igłą zrób dosyć szerokie dziurki. Ciasto w piekarniku podrośnie, więc dziurka musi być większa by miała miejsce do podrośnięcia, ale wciąż została dziurką :-)

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut. Wyjąć, ostudzić, dekorować i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Pierniczki na choinkę w pojemniku zmiękną, ale jeżeli mają pełnić funkcję jedynie ozdobną, nie musicie ich przechowywać w pojemniku szczelnym, a dowolnym. Po prostu stwardnieją.

17 thoughts

  1. Piękne, idealne na choinkę, do lukrowania. Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.