Lebkuchen – niemieckie pierniczki

Tradycyjne niemieckie pierniczki. Ciężko wyrazić słowami jakie są pyszne. Miękkie chwilę po pieczeniu, następnie nieco twardnieją, ale wystarczy schować je pod przykryciem, żeby na następny dzień znowu były cudownie miękkie. Pierniczki, z których bardzo trudno wykrzesać jakiś inny kształt niż okrągły, więc nie musimy się bawić w foremki. A smak po prostu obłędny. Od razu zróbcie z podwójnej porcji!

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen

Składniki na ok. 30 pierniczków:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 80 g masła
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Orzechy zmielić. Połączyć z mąką, przyprawą, cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy.

W garnku roztopić masło razem z miodem. Ciepłą masę dodawać powoli do suchych składników i dokładnie wymieszać. Masa będzie bardzo lepka. Odstawić do wystygnięcia i tym samym zgęstnienia.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy lepić małe kuleczki i układać w dużej odległości od siebie na blasze. Lekko spłaszczyć każdą kuleczkę łyżką i piec 12 minut.

Wyjąć, wystudzić i polukrować.

Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Reklamy

9 thoughts

Dodaj komentarz