Pierniczki norymberskie

Jestem przyzwyczajona do klasycznych pierniczków, ale co roku piekę jakąś nowość. Tym razem postawiłam na bardzo popularne w Niemczech pierniczki, pierniczki z Norymbergi. Koniecznie okrągłe, duże, z wbitymi w nie migdałami. Pieczone na specjalnych opłatkach lub po prostu na waflach, które u nas są łatwiej dostępne. Są zupełnie inne niż standardowe pierniczki. Lekko ciągnące, mięciutkie, koniecznie obalane lukrem. Wbrew pozorom nie są trudne do wykonania, wymagają jedynie 24 godzinnego suszenia. Bardzo długo wytrzymują i nie twardnieją :-)

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-z-norymbergi

pierniczki norymberskie

Składniki na 28 pierniczków (o średnicy 7 cm):

  • 150 g brązowego cukru – ostatecznie może być zwykły
  • 50 g miodu
  • 3 niezbyt duże białka
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy do pierników – najlepiej domowej roboty
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g masy marcepanowej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 28 okrągłych opłatków do pierników do suchych wafli
  • ok.  100 g migdałów – blanszowanych lub ze skórką

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połówki pomarańczy

Wykonanie:

Białka wlej do miski i dodaj kolejno cukier, miód, orzechy, mąkę, proszek, przyprawę, startą na tarce masę marcepanową oraz skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstej masy o konsystencji pasty.

Na blasze do pieczenia rozłóż opłatki lub wafle wykrojone na kształt koła o średnicy 7 cm. Na każdy z nich nakładaj łyżkę przygotowanej masy w taki sposób, aby nie pokryła ona całego wafla lub opłatka. Pierniczki podczas pieczenia urosną i pokryją całą powierzchnię. W każdy pierniczek wbij po 3 lub 2 migdały. Tak przygotowane pierniczki zostaw na ok. 24 godziny do obeschnięcia. Niczym je nie przykrywaj.

Po tym czasie rozgrzej piernika do 180 stopni i piecz pierniczki przez ok. 10-12 minut. mają się upiec, ale nie przypiec. W czasie pieczenia kilka razy otwórz piekarnik, aby wypuścić parę wodną. Po upieczenia zostaw pierniczki do lekkiego stwardnienia. Po wystudzeniu udekoruj je lukrem. Gotowe!

 

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s