Zupa krem z dyni, ziemniaków i pomidorów

Syci, rozgrzewa i otula miękką kołderką w nawet najgorsze dni – poznajcie zupę krem z dyni, ziemniaków i pomidorów.

Zawsze powtarzam, że w dynię trzeba umieć. Nie jestem jej ogromną fanką i nie popadam co sezon w dyniową gorączkę. Natomiast jest to dobra baza do tworzenia smacznych potraw. Bardzo lubię zupę krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Tym razem jednak czyszcząc lodówkę połączyłam dyńkę z ziemniakami i pomidorami. Wyszło genialne, serio!

Aby nasycić danie do maksimum, zupę podałam ze smażoną polentą. To bardzo trafne połączenie. Uwielbiam kremową polentę, taką jak w tym przepisie. Ale ta smażona też ma swoje zalety. Można ją podać obok lub wrzucić do zupy.

zupa krem z dyni, ziemniaków i pomidorów

Składniki na 4 porcje:

  • pół średniej wielkości dyni Hokkaido
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • 1 cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 mała papryczka chilli – opcjonalnie
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym lub w sezonie 3-4 świeże słodkie pomidory
  • 400 ml bulionu warzywnego – ja używam świetnej jakości gotowego bulionu warzywnego ze Schroniska Bukowina
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • Sól do smaku
  • Kilka łyżek oleju do smażenia

Na polentę:

zupa krem z dyni, ziemniaków i pomidorów

Wykonanie:

Przygotuj zupę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Dynię umyj i pozbądź się środka z pestkami. Pokrój w byle jaką kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i również pokrój w jakąkolwiek kostkę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je i zdejmij skórkę. Posiekaj.

Cebulę z czosnkiem podsmaż w dużym garnku na oleju. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, jeżeli używasz. Dodaj dynię i ziemniaki i smaż kilkanaście minut aż całość fajnie się przyrumieni. Następnie dodaj pomidory oraz bulion. Całość dopraw solą i gotuj ok. 20 minut, do miękkości warzyw. Zupę na końcu zblenduj i dodaj śmietankę.

W czasie gotowania zupy przygotuj polentę. Zagotuj i osól wodę, wsyp polentę i cały czas mieszając na małym ogniu gotuj do zgęstnienia. Zajmie to parę minut. Wyłącz źródło ciepła i dodaj masło, wymieszaj. Tak przygotowaną polentę przelej do płaskiej formy, blaszki, wyrównaj i zostaw na jakieś 15 minut do zastygnięcia i stężenia. Następnie przełóż na deskę do krojenia i pokrój np. w trójkąty. Takie kawałki następnie podsmaż na oliwie, na rumiany kolor.

Zupę krem z dyni, ziemniaków i pomidorów podawaj z polentą.

Wpis powstał w przemiłej współpracy ze Schroniskiem Bukowina – restauracją i sklepem z produktami polskimi i włoskimi najwyższej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *