Oryginalny tajski pad thai – smażony makaron z sosem tamaryndowym

Sztandarowe tajskie danie. Zna go każdy turysta oraz bywalec tajskich knajpek. Smażony makaron ryżowy w sosie tamaryndowym z jajkiem oraz do wyboru: z kurczakiem, krewetkami, w wersji wegetariańskiej – tylko z tofu. Chociaż pad thai podbił kubki smakowe podróżników z całego świata, sami Tajowie podchodzą do niego z pewną dozą rezerwy. Trochę na zasadzie – smakuje bladym twarzom, to będziemy smażyć. Kuchnia tajska jest absolutną ferią smaków, ich idealnym balansem i chociażby najprostsze curry jest rajem dla podniebienia. Pad thai natomiast jest daniem tak naprawdę nieco ubogim w smak i różnorodność, a do tego… nie jest pikantny, co nie jest bez znaczenia dla większości Europejczyków :-) Tak czy inaczej, oryginalny pad thai to smaczne danie i warto przygotować je od podstaw, bez wykorzystywania gotowych sosów. Koniecznie też przed wrzuceniem na patelnię, spróbujcie sosu. Na rynku istnieje mnóstwo różnych past z tamaryndowca i w bardzo łatwy sposób danie można skwasić (dosłownie, tamarynd jest niezwykle kwaśny).

Pad Thai oryginalny tajski przepis

Składniki na 2 porcje:

Składniki na sos:

  • 3 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 spore łyżki pasty tamaryndowej – im pasta ciemniejsza, tym jej smak jest intensywniejszy; najlepiej dodawać pastę stopniowo i próbować
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka suszonych krewetek namoczonych w ciepłej wodzie

Składniki na danie:

  • ok. 150 g makaronu ryżowego o płaskich nitkach 3 lub 5 mm
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 100 g tofu
  • pojedyncza pierś z kurczaka lub kilkanaście krewetek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego w 2 cm paski szczypiorku
  • spora garść kiełków fasoli mung
  • garść orzechów ziemnych
  • 1 jajko

Do podania:

  • limonka
  • dodatkowe orzeszki ziemne
  • dodatkowe kiełki fasoli mung
  • dodatkowy szczypiorek

Wykonanie:

Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie. Suszone krewetki zalej ciepłą wodą.

Przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Tofu oraz kurczaka pokrój w większą kostkę. Jeżeli używasz krewetek, obierz je i oczyść.

Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Szczypiorek pokrój w ok. 2 cm paski. Orzeszki utłucz w moździerzu. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą, dodaj odsączone suszone krewetki.

W woku lub na większej patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim tofu na złoto, wyjmij i odłóż. Następnie wrzuć kurczaka lub krewetki. Podsmaż i tak samo odłóż na bok.

Teraz trzeba działać szybko, błyskawicznie smażyć i mieszać składniki. Dodaj kolejną porcję oleju i wrzuć posiekany czosnek i szalotkę. Chwilę podsmaż i dodaj odsączony z wody makaron. Wymieszaj i całość zalej sosem. Dokładnie wymieszaj. Makaron odsuń na jedną połowę patelni, a w drugą, pustą, wbij jajko. Poczekaj chwilę aż się zetnie i szybko wymieszaj z makaronem. Na końcu dodaj orzeszki, kiełki, szczypiorek oraz tofu i kurczaka/krewetki. Szybko wymieszaj i podawaj.

Serwuj z dodatkowymi kiełkami fasoli mung, orzeszkami i szczypiorkiem. Koniecznie z sokiem z limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *