Barszcz czerwony na zakwasie z jabłkiem i śliwkami to delikatna wariacja na temat klasycznego barszczyku. Przepadam za czerwonym barszczem w każdej postaci, ale najbardziej podchodzi mi ten na zakwasie. Kwaskowaty, esencjonalny, głęboki. Tym razem do klasycznej wersji dodałam słodkie jabłka i suszone śliwki, które podbiły smak i nadały przyjemnej słodyczy. Balans między kwaśnym a słodkim jest idealnie zachowany i dzięki temu barszczyk smakuje rewelacyjnie. A przy tym fantastycznie zdrowy i lekki, całkowicie wegetariański. Na zdrowie!
Jeżeli wolisz klasyczną wersję, zapraszam do przepisu na tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie.
A o samym zakwasie poczytasz tutaj.
A gdy jesteś w pośpiechu i wolisz skorzystać z gotowej zupy, gorąco polecam barszcz czerwony na wywarze warzywnym od Magdy Gessler (również z jabłkiem) i jej Schroniska Smaków. Bardzo smaczny i esencjonalny barszcz na naturalnych składnikach, gotowy do podgrzania. No i w dobrej cenie! Można go zamówić w sklepie internetowym Schroniska Smaków razem z innymi przysmakami kuchni polskiej i włoskiej.
Składniki na 4 porcje barszczu czerwonego na zakwasie z jabłkiem i śliwkami:
- 1 litr bulionu warzywnego – 1 litr wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, garstka natki pietruszki, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz, sól
- 2 duże buraki (ok. 600-700g)
- 1 jabłko średniej wielkości (dowolnej odmiany, dobrze by było słodkie)
- 3 suszone śliwki
- 3-4 suszone borowiki zalane połową szklanki gorącej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 400-500 ml zakwasu z buraków razem z buraczkami, najlepiej domowego
- Sól do smaku – przed jej dodaniem spróbuj barszczu i oceń ile jej potrzeba
- Pieprz świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Przygotuj bulion warzywny. Warzywa obierz, umyj, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godziny. Następnie pozbądź się ugotowanych warzyw (bulion możesz przecedzić przez sitko) i dodaj do wywaru obrane i pokrojone na większe części buraki. Dodaj umyte i przekrojone na pół jabłko oraz suszone śliwki. Całość gotuj na wolnym ogniu ok. 1 godziny aż buraki będą miękkie.
W międzyczasie suszone grzybki zalej gorącą wodą, odczekaj ok. 0,5-1 h i dodaj do gotującego się wywaru.
Pod sam koniec dodaj zakwas z buraków, obrane i zgniecione ząbki czosnku. Dopraw majerankiem, świeżo mielonym pieprzem. Przed dodaniem soli spróbuj i dopiero wtedy dopraw. Zakwas może być na tyle doprawiony i słony, że zupa nie będzie potrzebowała dodatkowej soli. Po dodaniu zakwasu staraj się już nie zagotować barszczu, a jedynie delikatnie go podgrzewać.
Gotowy barszcz czerwony na zakwasie z jabłkiem i śliwkami odcedź na sicie (pozbądź się buraków, jabłka i śliwek). Podawaj z uszkami lub pasztecikami z kapustą kiszoną i grzybami, mięsem lub grzybami.
Wpis powstał we współpracy ze Schroniskiem Smaków Magdy Gessler.