Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, to przecież już brzmi tak jakoś zdrowo :-) I chociaż bardzo lubię marchewkowca z tego przepisu, postanowiłam trochę poeksperymentować, aby móc zjeść ciasto na drugie śniadanie czy na lekki podwieczorek. I udało się.

Poniższy przepis to ciasto, jakie lubię. Lekkie, dość puszyste, ale przyjemnie wilgotne. Nie zbite i gliniaste. Mimo „zdrowych” dodatków, smakuje zupełnie jak to klasyczne. To co właściwie tam jest? Oczywiście marchewka, zmielone płatki owsiane zamiast mąki, odrobina miodu zamiast cukru i niewiele oleju. Ja do ciasta marchewkowego dodaję cynamon oraz odrobinę przyprawy do piernika. Ten placek po prostu kojarzy mi się z jesienią, zimą i ponurą aurą, ale jak wolisz, możesz pominąć te przyprawy i dodać np. wanilię. 

Ponieważ robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym razem zmieniałam nieco dodatki, z ręką na sercu mogę Wam przekazać, że i Wy możecie zrobić przegląd szafek. Bazę zostawcie jak poniżej, ale nic nie stoi na przeszkodzie by część mąki owsianej zamienić na orkiszową lub migdałową (zmielone migdały). Ja lubię też sypnąć wiórki kokosowe. Chrupiące orzechy to w tym cieście dla mnie rzecz nie do pominięcia. Najbardziej lubię pekany, ale możecie wrzucić włoskie czy laskowe.

No i pyszny krem, który dopełnia całości. Słony serek kanapkowy, odrobinka miodu i już. Uwielbiam to słodko-słone idealnie zbalansowane połączenie.

Cóż, mogę już Was tylko zaprosić o pieczenia.

zdrowe ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto pieczone w foremce 20 x 25 cm:

  • 1,5 szklanki startej na drobnym oczku tarki marchewki (ok. 2 większe marchewki lub 3 mniejsze)
  • 1,5 szklanki zmielonych na drobno płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej
  • 4 jajka
  • 5-6 łyżek miodu – mniej lub więcej do smaku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika – można pominąć i dodać np. 1 łyżeczkę mielonego imbiru
  • Większa szczypta soli
  • Pół szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • Pół szklanki posiekanych na większe kawałki orzechów pekan lub włoskich – można dodać swoje ulubione

Do dekoracji:

  • ok. 200 g śmietankowego serka do kanapek (tak, tego słonawego)
  • 1 łyżka miodu
  • Garść orzechów pekan

zdrowe ciasto marchewkowe

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, użyj termoobiegu. Foremkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

Marchewkę zetrzyj na tarce, na drobnym oczku. Płatki owsiane zmiel w blenderze lub użyj gotowej mąki owsianej. Orzechy posiekaj. Jeżeli Twój miód jest w postaci stałej, delikatnie go rozpuść podgrzewając.

Wszystkie przyprawy, sodę, proszek i sól wymieszaj z mąką.

Jajka oddziel na białko i żółtko. To pierwsze ubij na sztywną pianę i odłóż. Żółtka utrzyj z miodem na puszystą masę. Wyłącz mikser. Łyżką dodawaj partiami mąkę z przyprawami na przemian z porcjami oleju. Mieszaj do połączenia masy. Następnie dodaj startą marchewkę i orzechy. Wymieszaj. Na samym końcu dodawaj partami ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszaj w masę. Szybko przełóż do przygotowanej foremki i włóż do pieca. Piecz ok. 45 minut aż ciasto ładnie się zezłoci.

Upieczone ciasto wystudź. Serek śmietankowy wymieszaj z miodem i tak przygotowaną masą posmaruj z wierzchu ciasto. Ozdób orzechami. Gotowe!

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.