Barszcz czerwony na zakwasie

Najlepszy barszcz czerwony na zakwasie robi moja Mama i to właśnie ona nauczyła mnie przygotowywać jedną z moich ulubionych zup. Coś w tym jest, że barszcz smakuje tak wyjątkowo tylko podczas Wigilii, ale nie oznacza to z pewnością, że nie warto go przyrządzać częściej. Tym bardziej, że to jedna z najzdrowszych zup!

Idealny barszcz czerwony to dla mnie barszcz na domowym zakwasie – czysty, klarowny, dobrze przyprawiony czosnkiem i majerankiem, ale także pieprzem i odrobiną cukru. Na dużej ilości buraków i włoszczyzny, aby jego smak był całkowicie pełny.

Do barszczu świetnie pasują paszteciki:

Barszcz czerwony na zakwasie przepis

Składniki na 4 litry zupy:

  • 3 l wody
  • włoszczyzna – 2-3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, mała cebula
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 kg buraków
  • garść suszonych grzybków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 l zakwasu z buraków
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • listki świeżego majeranku do podania

Wykonanie:

Suszone grzybki zalej jedną szklanką gorącej wody.

Włoszczyznę i buraki oczyść, obierz i ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 3 litrami wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 1,5 – 2 godzin aż warzywa będą miękkie, a wywar esencjonalny.

Przecedź wywar pozbywając się warzyw, nie będą nam już potrzebne. Do czystego wywaru dodaj grzyby razem z wodą z moczenia oraz majeranek. Chwilę pogotuj, a następnie dodaj zakwas. Całość delikatnie podgrzewaj, ale staraj się nie zagotować.

Barszcz dopraw rozgniecionymi ząbkami czosnku, cukrem, solą i pieprzem.

Podawaj opcjonalnie ze świeżymi listkami majeranku. Najlepiej z uszkami lub pasztecikami.

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz