Kapuśniaczki ze słodką kapustą i grzybami

Kapuśniaczki ze słodką kapustą i grzybami to bardzo łatwy do wykonania dodatek do barszczu lub przekąska sama w sobie. Jak chodziłam do szkoły to często kupowałam sobie takie kapuśniaczki w sklepie. Były w prawdzie większe i chociaż farsz był smaczny, ciasto zazwyczaj było za słodkie i suche. Dlatego te poniższe to taki mój powrót do przeszłości, ale w lepszym wydaniu :-)

Moje kapuśniaczki to pyszne ciasto, które jedynie otula sporą ilośc doprawionego nadzienia. Sam farsz jest bardzo prosty – to jedynie zwykła słodka kapusta, pieczarki (w wersji luksusowej leśne grzyby) i cebula. Nic bardziej prostszego i domowego.

Polecam też pozostałe dodatki do barszczu:

kapuśniaczki ze słodką kapustą i grzybami

Składniki na ok. 50 kapuśniaczków ze słodką kapustą i grzybami:

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty słodkiej posiekanej
  • 250 g pieczarek lub grzybów leśnych, lub pół na pół
  • 1 duża cebula
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego
  • Sól do smaku
  • sporo świeżo mielonego pieprzu

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 dużych łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18%, opcjonalnie można użyć mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy do posypania – czarnuszka, kminek, sezam

kapuśniaczki ze słodką kapustą i grzybami

Wykonanie:

Zacznij do przygotowania ciasta. Śmietanę lub mleko lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże z cukrem. Następnie dodaj mąkę i sól. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz. Kapustę posiekaj byle jak, włóż do garnka, zalej wodą tak by ta przykryła kapustę, zagotuj i gotuj ok. 1 godziny aż warzywo zmięknie. Następnie odcedź. Kapustę odciśnij dodatkowo z wody, ostudź i jeszcze raz drobno posiekaj.

Grzyby oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulkę i podsmaż. Dodaj grzyby i smaż aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj kapustę i przyprawy. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na cztery w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta (ok. 25 x 10 cm) i przy dłuższym boku nałóż ostudzony farsz. Na każdym z czterech prostokątów powinna się znaleźć jego równa ilość. Następnie zawiń całość w rulon i potnij na ok. 3-4 cm kapuśniaczki. Przenieś je na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp wybraną przyprawą. Odstaw jeszcze na parę minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kapuśniaczki ze słodką kapustą i grzybami piecz ok. 15-20 minut do zezłocenia.

Podawaj na ciepło. Kapuśniaczki możesz też odgrzewać w nagrzanym piekarniku – kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.