Kapuśniaczki ze słodką kapustą i grzybami to bardzo łatwy do wykonania dodatek do barszczu lub przekąska sama w sobie. Jak chodziłam do szkoły to często kupowałam sobie takie kapuśniaczki w sklepie. Były w prawdzie większe i chociaż farsz był smaczny, ciasto zazwyczaj było za słodkie i suche. Dlatego te poniższe to taki mój powrót do przeszłości, ale w lepszym wydaniu :-)
Moje kapuśniaczki to pyszne ciasto, które jedynie otula sporą ilośc doprawionego nadzienia. Sam farsz jest bardzo prosty – to jedynie zwykła słodka kapusta, pieczarki (w wersji luksusowej leśne grzyby) i cebula. Nic bardziej prostszego i domowego.
Polecam też pozostałe dodatki do barszczu:
Składniki na ok. 50 kapuśniaczków ze słodką kapustą i grzybami:
Składniki na farsz:
- 500 g kapusty słodkiej posiekanej
- 250 g pieczarek lub grzybów leśnych, lub pół na pół
- 1 duża cebula
- Kilka łyżek oleju rzepakowego
- Sól do smaku
- sporo świeżo mielonego pieprzu
Składniki na ciasto:
- 2 łyżeczki świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 8 dużych łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18%, opcjonalnie można użyć mleka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- ulubione przyprawy do posypania – czarnuszka, kminek, sezam
Wykonanie:
Zacznij do przygotowania ciasta. Śmietanę lub mleko lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże z cukrem. Następnie dodaj mąkę i sól. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj farsz. Kapustę posiekaj byle jak, włóż do garnka, zalej wodą tak by ta przykryła kapustę, zagotuj i gotuj ok. 1 godziny aż warzywo zmięknie. Następnie odcedź. Kapustę odciśnij dodatkowo z wody, ostudź i jeszcze raz drobno posiekaj.
Grzyby oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulkę i podsmaż. Dodaj grzyby i smaż aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj kapustę i przyprawy. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na cztery w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta (ok. 25 x 10 cm) i przy dłuższym boku nałóż ostudzony farsz. Na każdym z czterech prostokątów powinna się znaleźć jego równa ilość. Następnie zawiń całość w rulon i potnij na ok. 3-4 cm kapuśniaczki. Przenieś je na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp wybraną przyprawą. Odstaw jeszcze na parę minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kapuśniaczki ze słodką kapustą i grzybami piecz ok. 15-20 minut do zezłocenia.
Podawaj na ciepło. Kapuśniaczki możesz też odgrzewać w nagrzanym piekarniku – kilka minut.
One thought