Mini batbout, czyli marokańskie chlebki z patelni z sałatką z tuńczyka

Uwielbiam marokańskie pieczywo. Ot, klasyczne połączenie mąki i wody, ale to z Maroka wyróżnia się dodatkiem semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Dzięki temu pieczywo zyskuje piękny słoneczny kolor i treściwszą strukturę. Marokańskie chlebki z patelni batbout to całkiem szybki pomysł na świeże pieczywo bez włączania piekarnika. Ja swoje chlebki przygotowałam w wersji mini i nadziałam je smakowitą sałatką z tuńczyka. Chociaż takie połączenie może dziwić w kontekście Maroka, niech Was to nie zmyli. Tego typu pastę tuńczykową jada się zarówno w Maroko jak i Portugalii czy Hiszpanii. Prawdziwie śródziemnomorski, a nawet oceaniczny smak. Mnie w każdym razie kojarzy się bardzo miło.

Moją pastę podkręciłam po marokańsku harissą, czyli ostrą pastą z papryki. Dodałam sporo oliwek i świeżych ziół. Możecie od razu zrobić jej więcej i przechowywać w lodówce. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek.

Po pachnące przepisy kuchni marokańskiej zapraszam do działu arabskiego.

marokańskie chlebki z patelni batbout

Składniki na 6 sztuk mini batbout – marokańskich chlebków z patelni:

Na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g semoliny (semoliny typu fine, czyli grubiej zmielonej mąki z pszenicy durum)
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 140 ml wody

Na nadzienie:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 mała czerwona cebula
  • Kilka oliwek zielonych i czarnych – opcjonalnie kilka do ozdoby
  • 2 jajka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej marokańskiej pasty harissy
  • kilka plasterków pomidora
  • kilka liści dowolnej sałaty

marokańskie chlebki z patelni batbout

Wykonanie:

Rozpocznij od przygotowania chlebków.

Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj obie mąki oraz sól. Zagnieć ciasto i zagniataj aż stanie się gładkie i elastycznie. Odstaw na ok. 1 h pod przykryciem aż się napuszy. Następnie ponownie zagnieć, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawaj kółka o średnicy ok. 8 cm. Kółka ułóż ma blacie/macie podsypanej mąką i odstaw na ok. 15-20 minut do podrośnięcia.

Gdy krążki ładnie napuchną, rozgrzej 1 lub dwie patelnie i delikatnie przekładaj krążki. Smaż bez tłuszczu na wolnym ogniu po parę minut z każdej strony. Chlebki powinny mocno się napuszyć.

Zdejmij z patelni i ostudź.

W czasie wyrastania chlebków przygotuj nadzienie.

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, oliwki w plasterki, zioła drobno posiekaj. Wymieszaj z tuńczykiem, majonezem, jogurtem, harissą. Dopraw solą i pieprzem.

Ostudzone chlebki natnij, ale nie przekrawaj ich zupełnie. Zrób z nich swoiste kieszonki. Każdy chlebek nadziej przygotowaną sałatką i ozdób plasterkiem pomidora i sałaty, opcjonalnie pozostałymi oliwkami. Marokańskie chlebki z patelni batbout jedz niezwłocznie.

marokańskie chlebki z patelni batbout

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.