Kostka piernikowa z powidłami i marcepanem

Uwielbiam połączenie piernika z kwaśnymi powidłami słodkim marcepanem. Kiedyś zajadałam się podobną kostką kupowaną w sklepie, ale ta do tej domowej nie może się równać. Przełóżcie swoją kostkę ulubionym dżemem, najlepiej domowej roboty. Marcepan kupicie też w większości większych supermarketów lub sklepach ze słodkościami. Ostatecznie możecie też oskubać z czekolady batonik marcepanowy ;-) Polejcie swoją kostkę ulubioną czekoladą lub po prostu lukrem. Kosteczki długo zachowają świeżość trzymane w szczelnie zamykanym pojemniku. Pyszności!

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/domino—kostki-piernikowe-z-marcepanem-i-konfitura-morelowa

kostka piernikowa

Składniki na ok. 55 kostek:

  • 120 g miodu – lub pół na pół z golden syrupem (syrop złocisty)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika – najlepiej domowej
  • 1 jajko
  • 1 słoik gęstych powideł lub konfitury – śliwkowej, wiśniowej, u mnie z czerwonej porzeczki
  • 150 g marcepanu
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Miód, cukier oraz mało podgrzej w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko ostudź. W tym czasie wymieszaj mąkę z sodą, przyprawą oraz kakao, na końcu wbij jajko. Dodaj lekko przestudzoną masę miodową i wymieszaj całość łyżką. Wylej do przygotowanej blaszki, wyrównaj i piecz przez ok. 15 minut. Piernik ma się ładnie upiec, ale nie przypiec.

Upieczony piernik ostudź i przekrój wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa placki. Na spodzie jednego z nich rozsmaruj gęste powidła (jeżeli Twoje powidła są rzadkie, podgotuj je w rondelku do zagęszczenia). Masę marcepanową rozwałkuj na kształt ciasta i ułóż na warstwie powideł. Przykryj drugim plackiem, owiń papierem do pieczenia i ułóż na pierniku coś ciężkiego, np. 2 grube książki. Tak zostaw na parę godzin albo całą noc.

Następnie „sklejony” piernik pokrój w małe kostki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej gotowe kosteczki. Zostaw do zastygnięcia czekolady. Gotowe!

 

 

Reklamy

3 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s