Uwielbiam połączenie piernika z kwaśnymi powidłami słodkim marcepanem. Kiedyś zajadałam się podobną kostką kupowaną w sklepie, ale ta do tej domowej nie może się równać. Przełóżcie swoją kostkę ulubionym dżemem, najlepiej domowej roboty. Marcepan kupicie też w większości większych supermarketów lub sklepach ze słodkościami. Ostatecznie możecie też oskubać z czekolady batonik marcepanowy ;-) Polejcie swoją kostkę ulubioną czekoladą lub po prostu lukrem. Kosteczki długo zachowają świeżość trzymane w szczelnie zamykanym pojemniku. Pyszności!
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/domino—kostki-piernikowe-z-marcepanem-i-konfitura-morelowa
Składniki na ok. 55 kostek:
- 120 g miodu – lub pół na pół z golden syrupem (syrop złocisty)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika – najlepiej domowej
- 1 jajko
- 1 słoik gęstych powideł lub konfitury – śliwkowej, wiśniowej, u mnie z czerwonej porzeczki
- 150 g marcepanu
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Miód, cukier oraz mało podgrzej w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko ostudź. W tym czasie wymieszaj mąkę z sodą, przyprawą oraz kakao, na końcu wbij jajko. Dodaj lekko przestudzoną masę miodową i wymieszaj całość łyżką. Wylej do przygotowanej blaszki, wyrównaj i piecz przez ok. 15 minut. Piernik ma się ładnie upiec, ale nie przypiec.
Upieczony piernik ostudź i przekrój wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa placki. Na spodzie jednego z nich rozsmaruj gęste powidła (jeżeli Twoje powidła są rzadkie, podgotuj je w rondelku do zagęszczenia). Masę marcepanową rozwałkuj na kształt ciasta i ułóż na warstwie powideł. Przykryj drugim plackiem, owiń papierem do pieczenia i ułóż na pierniku coś ciężkiego, np. 2 grube książki. Tak zostaw na parę godzin albo całą noc.
Następnie “sklejony” piernik pokrój w małe kostki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej gotowe kosteczki. Zostaw do zastygnięcia czekolady. Gotowe!
ahhh te pierniki…:)
Pyszności! Ja też piernik z powidłami uwielbiam, a marcepan pasuje tu idealnie
Jak ja kocham pierniki:)