Chleb ze śliwką i orzechami

Piekę sporo pieczywa i za każdym razem kombinuję z innymi dodatkami. Ten chleb cieszył się tak dużym powodzeniem, że piekłam go już kilkukrotnie. Wspaniale wilgotny za sprawą śliwek, chrupiący poprzez orzeszki. Z resztą, czy może być coś lepszego oprócz kromki świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa?

chleb ze śliwką

Składniki na 1 bochenek pieczony w keksówce o wymiarach 12×25 cm:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 suszonych śliwek
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z miodem. Pozostawić na chwilę aż drożdże rozpoczną pracę.

Dodać sól i obie mąki. Wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie posiekać orzechy i śliwki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę wysmarować olejem.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, dodać bakalie i ułożyć w formie. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Po tym czasie włożyć do pieca i piec ok. 1 godzinę.

Wystudzić i jeść.

Reklamy

9 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s