Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami

Klasyczny polski kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami. Rolada czy też zawijaniec drożdżowy suto wypełniony dobrze doprawioną kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Prawdziwie świąteczny smak. Idealny dodatek do barszczu czerwonego na zakwasie, ale smakuje również jako przekąska, bez żadnych dodatków.

Co ciekawe, kulebiak to nie zawsze zawijana strucla, ale również rodzaj zapiekanki z rybą w roli głównej. Zobaczcie co pod słowem kulebiaka kryje się w kuchni rosyjskiej. Kulebiak możecie upiec również w formie małych kapuśniaczków czy pasztecików.

Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami jest łatwy do wykonania, ale nieco pracochłonny. Dlatego można w łatwy sposób podzielić etapy jego przygotowania. Dzień wcześniej przygotować farsz, a następnie już tylko ciasto i składanie.

Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki na 1 kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami:

Składniki na ciasto:

  • 2 kopiaste łyżki śmietany gęstej 18%
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (np. chlebowej) + garść na podsypywanie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Składniki na farsz:

  • 400g kapusty kiszonej
  • pół szklanki suszonych grzybów (ok. 15-20g) + 1,5 szklanki gorącej wody
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku (mielonego lub w całości)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • czarnuszka lub kminek do posypania

Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami

Wykonanie:

Na sam początek – suszone grzyby zalej gorącą wodą. Możesz to zrobić nawet na dobę do przodu. Minimalny czas moczenia to ok. 45 minut.

Zacznij od przygotowania ciasta.

Śmietanę połącz z mlekiem i rozpuścić w tej mieszaninie świeże drożdże. Chwilę odczekaj. W tym czasie rozpuść w rondelku masło i pozwól mu nieco ostygnąć. Odmierz mąkę, dodaj do niej sól i wbij jajko. Dodaj mieszaninę drożdżową i całość wymieszaj. Zacznij ugniatać ciasto, na końcu dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniataj kilka minut aż powstani gładka i lśniąca kula. Być może będzie potrzebne podsypanie ciasta odrobiną mąki, ale nie dodawaj jej za dużo. Ciasto nie może być zbyt twarde. Przygotowaną kulę nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na podrośnięcie, na ok. 1,5h. Kula powinna podwoić objętość.

W czasie wyrastania przygotuj farsz (możesz go też przygotować np. dzień wcześniej). Kiszoną kapustę lekko odciśnij z zalewy i drobno posiekaj. Namoczone grzyby drobno posiekaj i NIE wylewaj wody z moczenia. Cebulkę drobno posiekaj.

W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulkę aż stanie się szklista. Dodaj wszystkie przyprawy prócz majeranku i sosu sojowego. Smaż aż przyprawy zaczną pachnieć. Następnie dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj i smaż kilka minut. Dodaj grzybki i wodę z ich moczenia. Wymieszaj, zmniejsz ogień na minimalny, przykryj pokrywką i duś ok. 40 minut aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kilka razy zamieszaj kapustę by ta nie zaczęła się przypalać. Na końcu dodaj sos sojowy i majeranek. Skosztuj i ewentualnie dopraw solą czy też pieprzem. Zdejmij ze źródła ciepła i ostudź.

Piekarnik zacznij nagrzewać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 20cm. Ostudzony (!) farsz rozprowadź na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta, zachowując wszystkie puste brzegi, ok. 3-4 cm szerokości. Zacznij zwijać roladę od krótszego boku. Delikatnie zawijaj ciasto z farszem do samego końca. Końce zawiń pod spód. Przenieś roladę na blachę wyłożoną papierem łączeniem do dołu. Teraz odstaw kulebiak w ciepłe miejsca na ok. 30 minut na podrośnięcie.

Po tym czasie rozkłuj jajko i posmaruj nim wierzch kulebiaka. Posyp wybranym dodatkiem (u mnie czarnuszka). Włóż do pieca i piecz ok. 35-40 minut aż wierzch zrobi się złocisty, ale nie przypalony.

Serwuj na gorąco lub na zimno. Na zimno lepiej się kroi :-) Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami świetnie smakuje w dniu pieczenia jak i po kilku dniach. Ciasto jest wilgotne i smakowite. Jeżeli lubisz, kulebiak możesz odgrzewać w piecu nagrzanym do 150 stopni przez kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.