Proste faszerowane jajka. Klasyka polskiego wielkanocnego stołu, ale również innych domowych imprez. Znane połączenie łososia, odświeżającego koperku i kremowego serka to bardzo dobry kompan jaj. Fajnie się prezentują i świetnie smakują. Do zrobienia niemalże na ostatnią chwilę. Warto jedynie pamiętać by nie przegotować jajek.
Składniki na 7 jajek (14 połówek):
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego łososia
- 150 g serka kremowego (śmietankowy serek bez dodatków, jak do kanapek)
- 3-4 łyżki posiekanego drobno koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 czubata łyżka majonezu
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Ja gotuję ok. 6 minut i od razu zalewam zimną wodą. Wówczas jaja są delikatnie kremowe w środku, a żółtka nie tworzą nieestetycznej zielonej obwódki. Wystudź, obierz, delikatnie przepołów wzdłuż ostrym nożem. Wyjmij żółtka i przełóż do miski. Jajka ułóż na półmisku lub innym naczyniu, w którym podasz przekąskę.
Do ugotowanych żółtek dodaj poszarpanego łososia, serek, koperek, musztardę i majonez. Dopraw pieprzem i całość wymieszaj na pastę. Nie musi być zbyt gładka. Gotową masą nadziewaj wgłębienia jajek – możesz to zrobić łyżeczką lub rękawem cukierniczym. Ozdób gałązkami koperku i podawaj.