Jajka faszerowane pastą z łososia

Proste faszerowane jajka. Klasyka polskiego wielkanocnego stołu, ale również innych domowych imprez. Znane połączenie łososia, odświeżającego koperku i kremowego serka to bardzo dobry kompan jaj. Fajnie się prezentują i świetnie smakują. Do zrobienia niemalże na ostatnią chwilę. Warto jedynie pamiętać by nie przegotować jajek.

jajka faszerowane łososiem

Składniki na 7 jajek (14 połówek):

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g serka kremowego (śmietankowy serek bez dodatków, jak do kanapek)
  • 3-4 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • świeżo mielony pieprz

jajka faszerowane łososiem

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo. Ja gotuję ok. 6 minut i od razu zalewam zimną wodą. Wówczas jaja są delikatnie kremowe w środku, a żółtka nie tworzą nieestetycznej zielonej obwódki. Wystudź, obierz, delikatnie przepołów wzdłuż ostrym nożem. Wyjmij żółtka i przełóż do miski. Jajka ułóż na półmisku lub innym naczyniu, w którym podasz przekąskę.

Do ugotowanych żółtek dodaj poszarpanego łososia, serek, koperek, musztardę i majonez. Dopraw pieprzem i całość wymieszaj na pastę. Nie musi być zbyt gładka. Gotową masą nadziewaj wgłębienia jajek – możesz to zrobić łyżeczką lub rękawem cukierniczym. Ozdób gałązkami koperku i podawaj.

Spróbuj również innych pomysłów na jajka faszerowane:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.