Kolejne klasyczne połączenie, czyli jajka z pieczarkami. Aromatyczna masa doprawiona natką pietruszki i tymiankiem to sprawdzone i smaczne nadzienie do jajek. Nie tylko tych wielkanocnych! Na co dzień i od Święta. Jajka faszerowane pieczarkami to pomysł na świetną przekąskę, dodatek do śniadania lub kolacji.
Składniki na 2-3 porcje:
- 5 jajek
- ok. 5 większych pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 gałązka świeżego tymianku, posiekana
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, czyli 7 minut we wrzącej wodzie. Ostudź je, obierz, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na w miarę gładką masę. Białka ułóż na półmisku.
Pieczarki umyj, ewentualnie pozbądź skórki i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulkę. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut (ewentualnie podlewając odrobiną wody, aby się nie przypalały). Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
Ostudzone pieczarki przełóż do ugotowanych żółtek, dodaj posiekaną natkę pietruszki, tymianek i majonez. Całość porządnie wymieszaj (jeżeli wolisz, masę możesz potraktować blenderem, aby była zupełnie gładka). Nadziewaj przygotowane połówki białek masą – możesz to zrobić łyżeczką lub rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką. Ozdób natką pietruszki.
Też takie robiłam, pycha :)
pychotka :)