Jajka faszerowane pieczarkami

Kolejne klasyczne połączenie, czyli jajka z pieczarkami. Aromatyczna masa, doprawiona natką pietruszki i tymiankiem to sprawdzone i smaczne nadzienie do jajek. Nie tylko tych wielkanocnych! Na codzień i od Święta.

170401_DSC2494-9.jpg

Składniki na 2-3 porcje:

  • 5 jajek
  • ok. 5 większych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 gałązka świeżego tymianku, posiekana
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo, czyli 7 minut we wrzącej wodzie. Ostudź je, obierz, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na w miarę gładką masę. Białka ułóż na półmisku.

Pieczarki umyj, ewentualnie pozbądź skórki i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulkę. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut (ewentualnie podlewając odrobiną wody, aby się nie przypalały). Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.

Ostudzone pieczarki przełóż do ugotowanych żółtek, dodaj posiekaną natkę pietruszki, tymianek i majonez. Całość porządnie wymieszaj (jeżeli wolisz, masę możesz potraktować blenderem, aby była zupełnie gładka). Nadziewaj przygotowane połówki białek masą – możesz to zrobić łyżeczką lub rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką. Ozdób natką pietruszki.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz