Scotch eggs – jajka po szkocku

Jajka po szkocku to popularna w Wielkiej Brytanii piknikowa przekąska. Jajka z lekko płynnym żółtkiem otulone mięsną warstwą i usmażone na głębokim oleju. Smaczne, sycące, ładnie się prezentujące. Tradycyjnie podawane z odświeżającymi piklami, dla przełamania smaku. Danie wymaga nieco pracy, ale nie jest to właściwie nic skomplikowanego. Ważne jest by przede wszystkim nie przegotować jajek, aby żółtko pozostało cudownie płynne. Dodatkowo, bardzo polecam użycie surowej kiełbasy, która nadaje przekąsce ciekawego smaku. Sama mielona wieprzowina będzie bardziej zwyczajna.

Scotch eggs będą stanowiły świetną przekąskę, a nawet mniejszy lunch, ale też świetnie sprawdzą się w okresie Świąt Wielkanocnych. Możecie podać je z sosem (np. tatarskim), na sałatce lub… dodając do żurku czy białego barszczu. Eksperymentujcie :-)

jajka po szkocku

Składniki na 5 porcji:

  • 5-6 średniej wielkości jajek + 2 jajka do panierowania
  • 500 g surowej kiełbasy (najlepiej angielskiej) lub z jej braku, mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka ostrzejszej musztardy
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • kilka łyżek mleka
  • 1 litr oleju do smażenia

jajka po szkocku

Wykonanie:

Rozpocznij od ugotowania jajek. Jeżeli masz mniejsze, ugotuj 6, większych wystarczy 5. Aby jajka finalnie były delikatnie rozpływające się w środku, gotuj jajka 5 minut, następnie od razu zalej zimną wodą i wystudź. Delikatnie obierz, aby nie uszkodzić środka.

W międzyczasie dopraw mięso. Jeżeli używasz surowej kiełbasy (w okresie świąt Wielkanocnych świetnie sprawdzi się dobrej jakości biała surowa kiełbasa), dopraw ją musztardą, posiekanymi ziołami, gałką oraz pieprzem. Jeśli natomiast używasz mielonego mięsa wieprzowego, dopraw dodatkowo solą i wybranymi przyprawami, np. słodką papryką, majerankiem.

Przygotuj trzy miski – z mąką, rozbełtanymi dwoma jajkami z odrobiną mleka oraz z bułką tartą. Olej wlej do niewielkiego garnka i zacznij nagrzewać. Powinien być nagrzany do ok. 170 stopni.

Z mięsnej masy przygotuj 5-6 kulek. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, ułóż w środku ugotowane jajko i zlep brzegi mięsa tak, by całe jajo było pokryte masą. Tak przygotowane kulki obtaczaj w mące, następnie jajku i bułce i następnie raz jeszcze w jajku i bułce. Kule ostrożnie przekładaj do rozgrzanego oleju (mnie na raz zmieściła się tylko jedna kula). Smaż kilka minut przewracając kule na drugą stronę. Powinny stać się złociste, ale nie przypalone. Usmażone jajka przekładaj na ręcznik papierowy i delikatnie ostudź.

Gotowe jajka po szkocku podaje się przeważnie na zimno jako przekąska. Koniecznie podawaj je przekrojone na pół, z przyjemnie lekko płynnym żółtkiem. Klasycznie jajka po szkocku podaje się z piklami. Świetnie przełamują smak smażonego mięsa. Dobrze również będzie pasował sos remoulade czy tysiąca wysp. Takie jajka można również podać do żurku lub białego barszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *